2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sólyom: a bűnügyi nyilvántartás helyzetét rendezni kell-nem csúszik a vízummentesség

Az államfő azért küldte vissza a parlamentnek az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt, hogy a bűnügyi nyilvántartás helyzetét rendezze a Ház; Sólyom László erről hétfőn beszélt Hajdúböszörményben az MTI ké
2008. október 20. hétfő 15:30 - Hírextra
A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt egy hete ratifikálta az Országgyűlés.
"A törvénnyel nem értek egyet, ezért élek az Alkotmányban biztosított jogkörömmel, és a törvényt a kihirdetésére megállapított határidőn belül, megfontolásra visszaküldöm az Országgyűlésnek" - írta a bűnügyi adatok cseréjéről szóló, a parlament által egy hete ratifikált egyezményről a házelnöknek küldött levelében Sólyom László.

A köztársasági elnök arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak az után fogadja el újra, hogy rendezte az ujjlenyomatok és DNS-minták nyilvántartásának hazai szabályait.
Az adatcsere-megállapodás egyebek mellett lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy megvizsgálják, egy birtokukban lévő ujjlenyomat vagy DNS-minta szerepel-e a magyar adatbázisban. Azonban a bűncselekmény elkövetésével nem vádolt emberek ujjlenyomatai is benne vannak a magyar nyilvántartásban - mutatott rá Sólyom László.

Az államfő szerint a törvényt úgy fogadta el az Országgyűlés, hogy a mögöttes törvényi szabályokat nem hozta összhangba az adatcsere-megállapodás céljaival. Sólyom László szerint ezért a probléma megoldása az lenne, ha az Országgyűlés felülvizsgálná a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvényt.

Az adatcsere-egyezmény alkalmazását ez nem késleltetné, hiszen a kétoldalú szerződés értelmében még több végrehajtási megállapodást is meg kell kötni. Így a magyar jogszabályi környezet átalakítása és a végrehajtási megállapodások megkötése párhuzamosan történhetne - tette hozzá a köztársasági elnök.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és a Külügyminisztérium sajnálattal vette tudomásul az államfő döntését - közölte az MTI-vel hétfőn az igazságügyi tárca.
"Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Külügyminisztériummal közösen alaposan tanulmányozza a Köztársasági Elnök úr megállapításait, és ennek megfelelő javaslatot tesz majd" - olvasható a közleményben.

A minisztériumi közleményben azt írták: a megállapodásban szabályozott bűnügyi együttműködés és információcsere a magyar jogban már hatályban lévő, az Európai Unió jogába is beillesztett Prümi Szerződés mintáját követi, amely a hatályos jogszabályok szerint törvényesen és megbízhatóan garantálja a bűnügyi nyilvántartások közötti adatcserét.

A minisztériumban már korábban megkezdődött a bűnügyi nyilvántartásokra vonatkozó szabályok áttekintése a személyes adatok fokozott biztonságának megteremtése érdekében - tette hozzá.
Az IRM bízik abban, hogy az Országgyűlés két héten belül megerősíti a két ország közötti egyezményt, amely az Egyesült Államok vízummentességi programjában történő részvételünk egyik feltétele - írták, hozzátéve: reményeik szerint nem szenved késedelmet a vízummentesség bevezetése.

Az alkotmány értelmében ha az Országgyűlés újra elfogadja az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt, akkor Sólyom Lászlónak már nincs mérlegelési lehetősége, köteles aláírni és öt napon belül kihirdetni a törvényt.

Az amerikai fél továbbra is optimista, valószínűleg nem befolyásolja a magyar vízummentesség életbelépését az, hogy Sólyom László visszaküldte a parlamentnek az utolsó megállapodásról szóló törvényt - mondta Jan Krc, a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja az MTI-nek. Látniuk kell a részleteket, de remélik, hogy a kérdés hamarosan megoldódik - tette hozzá.
A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást október 1-jén kötötte meg Magyarország és az Egyesült Államok. Az Országgyűlés október 13-án ratifikálta az egyezményt.

Az adatcsere-megállapodás az utolsó szükséges egyezmény ahhoz, hogy Magyarország csatlakozhasson a vízummentességi programhoz. George W. Bush amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy újabb hét állam - köztük Magyarország - polgáraira kiterjesztik a vízummentes beutazás lehetőségét az Egyesült Államokba. Az MTI diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a tervek szerint a magyarok november közepétől már vízummentesen utazhatnának az Egyesült Államokba.

A Fidesz szerint nem fog csúszni a Magyarország és az Egyesült Államok közötti vízummentességről szóló megállapodás hatályba lépése amiatt, hogy a köztársasági elnök hétfőn visszaküldte az utolsó megállapodást a parlamentnek; Németh Zsolt, az ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője erről újságíróknak beszélt.

Mint elmondta, lát lehetőséget arra, hogy a rendelkezésre álló egy-két hétben a köztársasági elnök aggályaira megszülessenek a megfelelő válaszok. Hangsúlyozta: nem tart attól, hogy nem tudják megalkotni a szükséges jogszabályt.

Létezik megoldás, ehhez az igazságügyi tárcának a kormány elé kell vinnie a megfelelő törvénymódosításokat és mi a magyar parlament részéről készen állunk arra, hogy minél hamarabb megvitassuk és elfogadjuk ezeket - fogalmazott Németh Zsolt. Szerinte ebben az ügyben nincs nagyon mozgástér, hiszen ezzel a hullámmal Magyarország vagy megkapja a vízummentességet vagy nem.

Kérdésre válaszolva a fideszes képviselő közölte: technikai jellegű pontosításról van szó, hiszen ha elvi kérdés lenne, akkor Sólyom László az Alkotmánybírósághoz fordult volna, és nem a parlamentnek küldte volna vissza a jogszabályt.

Németh Zsolt megjegyezte: a pártok közötti előzetes egyeztetésre nem lesz szükség, az elfogadáshoz elegendő a parlamentben lefolytatott vita.Sólyom László köztársasági elnök hétfőn küldte vissza a parlamentnek az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt.

Az államfő arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak azután fogadja el újra, hogy az ujjlenyomat-nyilvántartás hazai szabályait megnyugtatóan rendezte - tudatta a köztársasági elnök álláspontját az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az elnöki hivatal közölte: az adatcsere-megállapodás - egyebek mellett - lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy megvizsgálják, egy birtokukban lévő ujjlenyomat szerepel-e a magyar ujjlenyomat adatbázisban. Ugyanakkor a bűncselekmény elkövetésével nem vádolt emberek ujjlenyomatai is benne vannak a magyar nyilvántartásban.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló magyar-amerikai egyezményt egy hete ratifikálta az Országgyűlés.Sólyom László hétfőn azt mondta: "úgy találtam, hogy ez az egyezmény nem vet fel alkotmányossági problémát, viszont olyan veszélyek vannak, hogy az egyezmény túlságosan széles körben enged meg hozzáférést az amerikai félnek a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz".
A köztársasági elnök kötelességének nevezte, hogy minden jogszabályt, akár nemzetközi egyezményt is megvizsgáljon, egyrészt alkotmányossági, másrészt politikai szempontból. Megjegyezte: nem hátráltatja a magyar-amerikai egyezmény hatályba lépését azzal, hogy hétfőn visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt.

Az igazságügyi tárca reméli, hogy az Országgyűlés két héten belül megerősíti az amerikai-magyar vízummentességi egyezményt - reagált az államfő döntésére hétfői közleményében a minisztérium.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és a Külügyminisztérium sajnálattal vette tudomásul az államfő döntését. A két minisztérium tanulmányozza az államfő megállapításait, és ennek megfelelő javaslatot tesz majd - olvasható a kommünikében.Az amerikai fél továbbra is optimista, valószínűleg nem befolyásolja a magyar vízummentesség életbelépését, hogy Sólyom László államfő visszaküldte a parlamentnek az utolsó megállapodásról szóló törvényt - mondta Jan Krc, a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja hétfőn az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását