2024. május 2. - Zsigmond

Camera obscura - kortárs sötét szobák

Elsötétített pajtától kezdve unicumos üvegen át az emberi szájig a legkülönfélébb dolgokból készítettek művészek a fényképezőgép elődjének tartott camera obscurát; a munkáikból összeállított sokszínű tárlat anyaga hétfőtől tekinthető meg a budapesti Magya
2008. október 20. hétfő 16:11 - Hírextra
A Camera obscura - kortárs sötét szobák címet viselő kiállítás a közelmúltban meghirdetett Camera Obscura fotópályázatra érkezett, a zsűri által értékelt alkotásokból áll - mondta el Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza ügyvezető igazgatója a tárlatvezetéssel egybekötött hétfői sajtótájékoztatón.

A bemutatott anyag különlegességét a létrehozásához szükséges technika egyedisége, időigényessége és a hozzá kapcsolódó képalkotói hozzáállás adja - jegyezte meg Kőrösi Orsolya, hozzátéve: a falakon látható képek egy jól átgondolt alkotói folyamat végeredményeként születtek meg, sokszor filozofikus mélységű és rendkívül látványos tárlatot garantálva.

"A camera obscura maga a nagybetűs fotográfia, és manapság, mikor már lényegében bármivel lehet fényképet készíteni egy fajta menekülési útvonal is egyben" - jegyezte meg Teleki Balázs, Balogh Rudolf-díjas fotográfus, a kiállítás kurátora.

A január 4-ig látható tárlat mellett több, a camera obscurához kapcsolódó programnak is otthont ad a főváros: Budapest két pontján állítottak fel szobaméretű, egyszerre több látogatót is befogadó camera obscurákat - az elsötétített építményekbe csak egy-egy apró lyukon keresztül jut be a fény, amely a házikók belső falára vetülve a környéken közlekedő járókelőket mutatja fejjel lefelé.
A szabadtéri camera obscurák mellett beltéri lyukkamerák is láthatók a város különböző pontjain, és hétvégenként egy camera obscurává alakított busz is járja majd Budapest utcáit a város forgatagát a feje tetejére állítva mutatva be a rajta tartózkodóknak.

A Mai Manó Ház mellett a Millenáris és a Feltételes Megálló Galéria is a témához kapcsolódó tárlatoknak ad otthont - utóbbiban a camera obscura alkotótáborban készült munkák láthatóak.
A camera obscurát, a sötétkamrát tartják a fényképezés ősének.

A zárt doboz egyik oldalán vágott lyukkal szemben homályos üveget helyeztek el, amelyen fordított állású kép keletkezett. A kép rögzítésére először a francia Joseph Nicefore Niépce volt képes, aki a kamera képét fényre keményedő bitumennel bevont üveglapra vetítette és fixálta - igaz, ötnapos (később már "csak" 8-10 órás) exponálási idővel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását