2024. április 27. - Zita

Harry Potter ötletet adott a kutatóknak

A láthatatlanná tévő köpönyeg hamarosan már nemcsak a Harry Potter-regények kelléke lehet, hanem valósággá válhat. A kutatók azt ígérik: ehhez már csak öt évet kell várni.
2008. október 20. hétfő 06:54 - Hírextra
Az optikai technológia gyors fejlődése következtében a tudomány hamarosan képes lesz olyan fényviszonyokat teremteni a tárgyak körül, amelyek láthatatlanná teszik azokat.

Az egyesült államokbeli Indiana állam egyik egyetemének kutatói a nanotechnológia alkalmazásával próbálkoznak a láthatatlanná tévő köpönyeg megalkotásával. A munka során Einstein egyik elméletét is felhasználják.

A munka egyik legérdekesebb része egy elektromagnetikus kabát megalkotása, amely befolyásolja a fény terjedését, és oly módon venné körbe a tárgyakat, ahogyan a víz körbefolyik egy követ. Mindez láthatatlanná teheti azokat a tárgyakat, amelyeket körbevon.

Láthatatlanná tévő anyag kifejlesztésén számos helyen dolgoznak a világon. A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói is ilyen kutatásokat végeznek, korábban a londoni Imperial College pedig a mikrohullámok útjának irányításával végeztek hasonló kutatásokat.

A módszerek lényege, hogy az anyag elterelje magáról a fényt, így csak a tárgyak mögötti tér látszódna.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását