2024. április 19. - Emma

Cölöp-stionehenge az eredeti mellett

Stonehenge "cölöpváltozatát" tárták fel a Salisbury-síkságon alig egy kilométerre a híres kőkörtől. Brit régészek hároméves projekt keretében Stonehenge 14 kilométeres körzetét térképezik fel, hogy pontosan megismerjék mit is rejt valójában a föld mélye.
2010. július 22. csütörtök 18:00 - HírExtra
Geofizikai és egyéb mérőműszerekkel felszerelt quadmotorokkal járják be a terepet, a mérési eredményeket pedig műholdas helymeghatározó adataihoz "kötik". Az adatok millióit elemzik, majd játéktechnológia segítségével "egyesítik", hogy létrehozzák a két- és háromdimenziós képeket. A projekt révén, amelyben a Birminghami és a Bradfordi Egyetem, a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet, az English Heritage örökségvédelmi szervezet vesz részt, a tudósok azt szeretnék megismerni, hogy milyen volt a Salisbury-síkság abban az időben, amikor Stonehenge a monumentális kőépítményét létrehozták.

A virtuális technológia segítségével a régészek felfedeztek egy körárkot mindössze 900 méterre Stonehenge-től. A kör átmérője 25 méter, alig 5 méterrel kisebb, mint a nevezetes kőépítményé. A két őskori létesítmény nagyjából egyidős, 4500 éves lehet.
A körárok szélessége egy méter, amelyben felfedezték a cölöplyukakat is. A cölöpépítmény, amelynek két bejárata van - északkeleten és délnyugaton, egy ősi nekropoliszt vesz körül, ahová 500 éven át temetkeztek.

"Ez az első monumentális kultikus építmény, amelyet az elmúlt 50 év során felfedeztünk" - hangsúlyozta a projekt vezetője, Vince Gaffney, a Birminghami Egyetem professzora, aki szerint a felfedezés új megvilágításba helyezi a térséget. Hozzátette: mindenki azt feltételezte, hogy ez pusztán üres földterület. "Ám, mint kiderült, hatalmas kultikus hely +üzemelt+ Stonehenge tőszomszédságában" - összegezte Vince Gaffney.

Azt nem lehet tudni, hogy miféle rituáléknak adott helyet a körárok, amely sokban Woodhenge-re emlékeztet. Utóbbi a Stonehenge-től körülbelül 3 kilométerre északkeletre helyezkedik el, s 1925-ben fedezték fel légi felvételek segítségével. Kör alaprajzú árkait és sáncait az északkeleti oldalon bejárat szakítja meg. Belső terében 168 cölöplyuk nyomait találták, amelyek 6 koncentrikus sorban helyezkednek el. Az 1970-es években végzett ásatások során Woodhenge-ben egy három év körüli gyermek maradványait találták meg, akinek kettéhasított koponyáját a kör közepén temették el, így a lelet felvetette az emberáldozat lehetőségét.

"A maga korában Stonehenge Európa legnagyobb kultikus helye volt" - emelte ki Tim Darvill, aki a Stonehenge-ben végzett legutóbbi feltárásokat irányította, de nem vesz részt a mostani projektben. Mint hozzátette, a felfedezés megmutatta, hogy a helyszín valójában milyen óriási kiterjedésű volt, s hogy mennyi mindent rejthet még a föld mélye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását