2024. május 13. - Szervác, Imola

Erősebb lehet az idei influenzavírus

Erősebb influenzavírusra és több megbetegedésre lehet számítani az idén, mert három vírustörzs is megváltozott, és a lakosság ez ellen védtelen - közölte Jankovics István, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Epidemiológiai
2008. október 20. hétfő 14:55 - Hírextra
Mint mondta, egyik megváltozott vírustörzzsel kapcsolatban sincsenek virológiai tapasztalataik, ezért fontos, hogy minél előbb elkezdjék a védőoltások beadását. A vakcina a beadástól számított 21. naptól nyújt teljes védettséget.

Jankovics István tájékoztatása szerint Magyarországon az eddig vizsgált 17 mintából egyikben sem mutattak még ki influenzavírust, de Angliában és Svédországban már találtak "A" típusú vírust. Ez az osztályvezető szerint azt jelenti, hogy elindult egy folyamat, és egyebek mellett az időjárási körülmények fogják meghatározni, mikor ér Magyarországra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalkotta az influenza elleni idei védőoltást, ezeket múlt pénteken már le is szállították a patikákba - tette hozzá.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, hogy a tavalyi járvány hét hétig tartott, és mintegy 250 ezer megbetegedést regisztráltak, ami nem kiugró adat. Mintegy 12 ezer betegnél keletkeztek szövődmények, kórházi ellátásra pedig 250-en szorultak. A betegek egyharmada tartozott a 19-34 éves korosztályba, 24 százalékuk 9 évnél fiatalabb gyermek volt, mindössze 4 százalékot tettek ki a 60 éven felüliek. Közlése szerint elsősorban azokat érintette a vírus, akiknek még "nem volt tapasztalatuk" a betegség kapcsán.

Az előző évi járványokat összehasonlítva Falus Ferenc úgy fogalmazott, hogy a 2003-2004-es rövidebb volt, de több megbetegedéssel járt (249 ezer), a legtöbben pedig, összesen 272 ezren 2004-2005-ben lettek betegek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az országon belül nagy eltérések tapasztalhatók, hiszen tavaly Nógrádban alacsony, ugyanakkor a Közép- és Nyugat-Dunántúlon erős volt a vírus aktivitása. Volt, amikor az ország két adott megyéje között a betegek számát illetően tízszeres volt a különbség - mondta.

A tavalyi járvány az ÁNTSZ számításai szerint 3,5 milliárd forintba került, ebből 1,3 milliárd forintot igényelt az ingyenes oltóanyag biztosítása, s 2,2 milliárd forint volt az úgynevezett társadalmi költség (lakossági gyógyszerköltség, egészségügy költségei).

Falus Ferenc kiemelte: hatszorosára nőne a megbetegedések száma, ha nem oltanák be az embereket és nem költenének ennyit oltóanyagra, ezért minden forint négyszeresen, hatszorosan megtérül a társadalmi összköltség szempontjából.

Az országos tiszti főorvos a védőanyag mennyiségéről úgy nyilatkozott, hogy az remélhetőleg kevés lesz, talán nagyobb lesz az igény az oltások iránt. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha kevésnek bizonyulna a megrendelt védőoltás, akkor lehetséges az utánrendelés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását