2024. május 6. - Ivett, Frida

A nemzeti csúcson elhangzott javaslatok

Kiadáscsökkentést, a költségvetési plafon szabályozását, a bérek befagyasztását, a 13. havi illetmények kifizetésének felfüggesztését, az euróbevezetés menetrendjének meghatározását, a jóléti kiadások csökkentését, adóreformot, valamint adócsökkentést is
2008. október 20. hétfő 16:21 - Hírextra
A fórum szinte valamennyi megszólalója tett általános vagy konkrét javaslatot a pénzügyi válság kezelésére, utóbbiak között többen "tabunak" számító kérdéseket is érintettek.A résztvevők mindegyike csak a Járai Zsigmond korábbi jegybankelnök által is hangoztatott költségvetésihiány-csökkentéssel értett egyet, abban azonban már nem, hogy a Magyarországra begyűrűző tőkepiaci válság negatív hatásait miként lehetne elkerülni.

Járai Zsigmond szerint a kiadást többel kell csökkenteni, mint amennyivel az adót.
Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint a kilábaláshoz növekedési programra és adócsökkentésre lenne szükség. Hasonló álláspontot fogalmaztak meg a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökei is, akik a költségvetési kiadások lefaragása mellett ugyancsak adó- és járulékcsökkentést szorgalmaztak.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének az elnöke szerint a "tűzoltás idején" nincs aktualitása az adócsökkentésnek, és a válság miatt a béreket fél évig egyáltalán nem szabad emelni.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének az elnöke is azon az állásponton volt, hogy válságkezelési időszakban nem lehet adót csökkenteni.
Simor András jegybankelnök szerint a jóléti kiadások jelentős csökkentésére, visszafogott béremelésre, valamint a kiadások lefaragása utáni adócsökkentésre lenne szükség.
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke ugyanakkor az adócsökkentés mellett és a bérbefagyasztás ellen érvelt.

Az SZDSZ nevében Fodor Gábor pártelnök a mindenki által támogatott kiadáscsökkentés mellett költségvetési plafonra és adóreformra tett javaslatot.Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig egy olyan, egy évre szóló válságkezelési csomagot javasolt, amelynek részeként 2009-re felfüggesztenék a 13. havi nyugdíj kifizetését, az idei szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, a nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék.

Boross Péter volt miniszterelnök szerint sem lehet tabu semmi, ha kríziskezelésről van szó, még a 13. havi illetmény és a bérköltségek sem.Medgyessy Péter volt kormányfő szerint az adórendszer változtatásának adócsökkentést és adónövekedést is jelentenie kell.

A találkozót kezdeményező Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ülés összegzésében több javaslatot is felsorolt, amellyel egyet tud érteni. Ide sorolta többek között Dávid Ibolya kezdeményezését arról, hogy közösen nézzék át, miként lehet célzottabbá tenni a szociális támogatásokat.

A kormányfő azt is javasolta, hogy a válság kezelése után a résztvevők keressék a nemzeti megállapodás megkötésének lehetőségét az euró bevezetésének menetrendjére, a nyugdíjreformra, a szociális és az önkormányzati rendszer megújítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását