2024. április 27. - Zita

Lulu kicsinye remélhetőleg virgonckodni fog

Idestova már öt nap telt el október 14-e óta. Lulu, a budapesti Állatkert orrszarvúja erre a napra volt kiírva. Szerencsére minden rendben van vele, de mindenki egyre jobban izgul, mikor lesz az ellés. A kicsiről és a várható eseményekről Hanga Zoltánnal
2008. október 19. vasárnap 15:10 - Molnár Miklós
Beszéljünk az újszülöttről. Mikor áll föl?

Már az első perctől kezdve, ahogy kipottyan a kicsi, egyből izeg-mozog, próbál lábra állni, mondhatni nem sokat teketóriázik. Maga a világra jövetel nyilván nagy megrázkódtatás neki is, de a kis orrszarvú általában egyből virgonckodik. A legutóbb is, amikor Lulu megellett, egyből lehetett tudni, hogy abból a szempontból minden teljesen rendben van, hogy élő egyed jött a világra, a kicsi azonnal emelgette a fejét.

A megszületés után mindössze egy-két óra, és az újszülött egyből lábra is áll. Ez a patás állatokra általában jellemző, hogy fejlett állapotban jönnek világra. A patás állatok nem készítenek kotorékot, mint a vadállatok, vagy a rágcsálok, hanem szabadon, a természeten, minden védelem nélkül hozzák világra az utódjukat, akinek aztán egyből tartani is kell a tempót a csordával.

Mi történik a felállás után?

Miután a kicsi lábra áll, eleinte még csak téblábol. Egy-két óra elteltével arra számítunk, hogy már ennie kéne. A legutóbbi ellésnél mesterséges táplálást kellett alkalmaznunk. Akkor az ellés után körülbelül hat órát vártunk, hogy elvegyük a kicsit az anyjától, mert az nem táplálta (ahogy ezt korábban már említettem). Ebben az esetben is az utolsó néhány óra olyan volt, hogy kellett volna enni, de reménykedtünk benne, hogy elkerülhetjük a cumisüveget.

Vannak bizonyos kritikus pontok: egyrészt, hogy az ellés maga rendben lemegy-e, másrészt, hogy élő állapotban jön-e világra a kicsi. A másik nagy kihívás, hogy lábra áll-e. Ez kiderül néhány órán belül. A harmadik kritikus pont az, hogy tud-e magétól rendesen táplálkozni. Ez is szintén nagyon hamar kiderül.

Amennyiben mesterséges etetésre lesz szükség, tudják-e pótolni az elengedhetetlen föccstejet?

Természetesen a legjobb az, ha a kicsi az igazi föccstejet tudja inni, de végszükség esetén tudunk biztosítani egy, az igazihoz nagy mértékben hasonlító anyatejet. Ezzel már a legutóbbi elléskor is készültünk. Akkor sikerült fejnünk Lulutól, így a kicsi – igaz, nem közvetlen az anyától – eredeti tejet kapott, jó esély van rá, hogy ha szükséges lesz, akkor ezt most is meg tudjuk tenni.

Ez a mesterséges tej nem egy laborban kikevert tápszer, hanem más állatoktól lefejt anyatej. Leginkább lovaktól szoktunk venni, hiszen ők állnak az orrszarvúakhoz legközelebb a gazdasági haszonállataink közül.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását