2024. március 29. - Auguszta

Hétfőn folytatódnak az érettségik

Hétfőn folytatódnak az őszi érettségi írásbeli vizsgák, a legtöbben, csaknem 1.700-an magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról - derül ki az oktatási tárca MTI-hez eljuttatott adataiból.
2008. október 19. vasárnap 08:36 - Hírextra
Magyar nyelv és irodalomból és magyarból, mint idegen nyelvből emelt szinten 40-en, középszinten 1625-en tesznek vizsgát. A szabályok megegyeznek a tavaszi érettségi szabályaival, emelt és középszinten 240 percük van a diákoknak a feladatok megoldására.
Középszinten a vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. Emelt szinten az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll.

Nemcsak magyarból tartanak hétfőn írásbeliket: emelt szinten további 11 tárgyból, középszinten még 21 tárgyból lesznek vizsgák.
Emelt szinten így 30 vizsgahelyszínen összesen 69-en, középszinten 270 helyszínen összesen 1843-an vizsgáznak hétfőn.

Az őszi érettségik kedden többek között a matematika és földrajz írásbelikkel folytatódnak.
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az őszi érettségi 2005 előtt elsősorban a javítóvizsgák letételére adott lehetőséget, de mindig voltak olyan diákok is, akik rendes érettségit tettek, azaz először érettségiztek ebben az időszakban, vagy éppen honosító vizsgát tettek a külföldi tanulmányaik után hazatérve.

Három éve, az új rendszerben mind a 7 vizsgafajtának megvan ősszel a szerepe. Ez a legalkalmasabb időpont a diákok számára az előrehozott érettségik letételére, befejezve egy tárgy iskolai oktatását-tanulását az előző tanév végén, s így nem kell egy éve, esetleg többet várni, majd újratanulni az érettségire.

Most a vizsgák 55,4 százaléka előrehozott érettségi vizsga; 17,4 százaléka rendes érettségi. Javítóvizsga az érettségik 14,8 százaléka, a pótló matúra aránya 1,3 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását