2024. április 29. - Péter

"Koncert" az állatoknak

Állatoknak ad koncertet ma a pécsi vadasparkban Marek Brandt német képzőművész, hogy bizonyítsa: a zenével áthidalható az emberek és az állatok közti kommunikációs szakadék.
2008. október 18. szombat 23:44 - Hírextra
Doboviczki Attila, a szervező Közelítés Művészeti Egyesület vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az alkotó a törpe zebunak, a bölényeknek, a maráknak és a fácánoknak játsza le erre az alkalomra készített zenei installációit, s közben figyeli, miként reagál közönsége az akusztikus, valamint elektronikus hangokra.

Felidézte, a Lipcsében élő Marek Brandttal az egyesület tagjai egy korábban Pécsett rendezett konferencián ismerkedtek meg, majd "koncertezni" hívták a baranyai megyeszékhelyre.

Doboviczki Attila utalt rá, bár Marek Brandt érdeklődése főleg az emberi interakcióra irányul, de kilenc éve elmélyülten foglalkozik az állatok, továbbá az állatok és az emberek közötti kommunikációval is.
A "Zene állatoknak" című terjedelmes és folyamatosan bővülő sorozatában az állatokat saját életterükben, jelen esetben az állatkertben keresi fel, a különböző fajoknak speciális zenei programot állít össze, s azzal ironizál, hogy a zenei körséta segítségével az emberek által húzott határok közül kilépnek az állatok - mondta el a szervező.

Doboviczki Attila közölte: a képzőművész először halaknak muzsikált, de a lipcsei egyetem udvarán varjakkal is "kommunikált" már léggömbökkel a levegőbe emelt hangszórók segítségével.
Minden esetben azt tapasztalta, hogy "műsora" felkelti az állatok érdeklődését. Közelebb mennek a hangok forrásához, egy ideig szívesen hallgatják azt. Ennek legfőbb feltétele ugyanakkor, hogy az emberek által kedveltnél alacsonyabb hangerőn kell játszani nekik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását