2024. április 28. - Valéria

Hommage a Monteverdi

Lorenzo Arruga zenekritikus előadásával és Claudio Monteverdi, az első opera-alkotóként számon tartott zeneszerző művének részleteivel zárul vasárnap este az Olasz nyelv hete a világban című eseménysorozat a budapesti Olasz Kultúrintézetben - közölte az i
2008. október 18. szombat 19:28 - Hírextra
Lorenzo Arruga milánói tanár, zeneszerző és kritikus, egyebek között a Musica Viva zenei folyóirat alapítója és recenzense, tevékenységének középpontjában a zeneművészet és az opera áll. Írt és fordított szövegkönyveket, szerkesztett televíziós műsorokat és a közread színházi-zenei tárgyú könyveket.

Az Hommage a Monteverdi című előadásában a XVII. század korszakalkotó jelentőségű olasz zeneszerzőjéről, a műfaj megteremtőjéről beszél.

Monteverdi a zenekedvelő Vincenzo Gonzaga mantovai herceg szolgálatában állt. Mint udvari muzsikus több ízben elkísérte a herceget külföldi útjain: 1595-96-ban Magyarországon is jártak.

A vasárnapi előadás illusztrációjaként első színpadi művéből, az Orfeóból (1607) is elhangzanak részletek. Az Orfeóban még megtalálhatók a tradicionális "favola pastorale", a régi olasz pásztorjáték-irodalom elemei, de elmondható, hogy Monteverdi az Orfeóban korának minden harmóniai és hangszerelési eszközét mozgósította a drámai cél érdekében.

Az előadásban magyar énekesek működnek közre, a Savaria Barokk Együttes kíséretével, Németh Pál vezényletével. A Musica szólamát Miks Adrienne énekli, aki nyáron Monte-Carlóban és az olaszországi Riccardo Zandonai Énekversenyen is második díjat nyert, valamint részt vett a 2007-es mantovai Monteverdi-versenyen is. Orfeo szólamát Szigetvári Dávid, Charont pedig Szécsi Máté énekli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását