2024. május 25. - Orbán

Legalább tíz megállapodás születhet a magyar-román együttes kormányülésen

Legalább tíz megállapodást írhatnak alá a jövő keddi magyar-román együttes kormányülésen, többi között a szervezett bűnözés elleni együttműködésről és a Duna-térségi gazdasági és környezetvédelmi együttműködésről - tájékoztatta az MTI-t Gémesi Ferenc, a M
2008. október 17. péntek 18:14 - Hírextra
A diplomák kölcsönös elismerésének gyakorlati megvalósításáról a két oktatási miniszter írhat majd alá megállapodást, ennek értelmében a két európai uniós tagország állampolgárainak nem kell különbözeti vizsgát tenniük, elfogadják a végzettségüket igazoló okiratokat - mondta el Gémesi Ferenc az együttes kormányülést előkészítő utolsó szakértői egyeztetés után.

Hozzátette: a tervek szerint a szegedi együttes kormányülésen azt is megvitatják, hogyan fejleszthető a határon átnyúló közoktatás és a tudományos együttműködés.

Napirenden szerepel majd a két ország közötti autópálya-összeköttetés: nem csak az, hogy az autópályák hol haladjanak át a határon, hanem az alsóbbrendű utak újjáépítése is. A két ország lehetővé akarja tenni, hogy a magyarországi autópálya-matricákat Romániában, míg a romániai úthasználati matricát Magyarországon is meg lehessen vásárolni.

A közös kormányülés témái között említette Gémesi Ferenc az Európai Unióban egységesen hívható 112-es segélyhívó telefonszám használatának összehangolását a határ menti régiókban. Ugyancsak szó lesz arról, hogy katasztrófahelyzetekben a határ közeli települések a legközelebbi tűzoltóságokat akár a határ túloldaláról is riaszthassák. Ehhez informatikai fejlesztésre van szükség - mondta szakállamtitkár.

Közölte: a magyar kormány jövőre kiemelten kívánja támogatni a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Erdélyi Magyar Egyesületet, amely az erdélyi tudományos életben a tudományos akadémia szerepét tölti be.

Cseke Attila arról beszélt, hogy a köztisztviselők számára Nagyváradon közösen hoznának létre regionális képzési központot, ahol az EU-s normákról és jogról tartanának előadásokat; a tanfolyamokra a magyar és román szakemberek mellett az EU-n kívüli országokból is érkezhetnének résztvevők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását