2024. május 17. - Paszkál

Orbán kapzsi szándékot sejt

Orbán Viktor szerint kapzsiság és mértéktelenség húzódik meg a pénzügyi válság legmélyebb dimenziójában, vagyis valójában egy ember okozta válságról van szó. A Fidesz elnöke egy csütörtöki református konferencián emellett arról is beszélt, hogy Magyarorsz
2008. október 16. csütörtök 14:40 - Hírextra
A pártelnök a Biblia döntéseinkben - Egyház a választások idején című konferencián tartott előadását azzal kezdte, vannak, akiket zavar az a természetesség, ahogyan református közéleti emberek és egyházi személyek közösen lépnek nyilvánosság elé, és osztják meg gondolataikat. Szerinte ugyanis még mindig nem pusztult ki az a régi, rossz magyar szokás, amelyet "gondolatrendőrségnek" neveznek, vagyis, hogy mindig vannak emberek, akik meg akarják mondani, kinek, hol, mikor, mit szabad mondania.

Orbán Viktor a Hold utcai református templomban tartott tanácskozáson ezt követően arról beszélt, hogy a pénzügyi válság kapcsán most azt magyarázzák Magyarországon és Brüsszelben is, hogy milyen gazdasági, pénzpiaci és kormányzati technikai összetevői vannak annak a hibasorozatnak, amely a megrendülés szélére sodorta a világ pénzügyi rendszerét, de alig hallani arról a tényről, hogy ezt a válságot valójában emberek okozták, hogy "ez egy ember okozta válság".

"Nagyon egyszerűen kifejezve magamat, loptak, csaltak, hazudtak, hamisítottak, eltitkolták a valós tényeket, mindezt ezért tették, hogy minél több pénzhez juthassanak, vagyis a kapzsiság, a mértéktelenség húzódik meg a mostani pénzügyi válság legmélyebb dimenziójában" - fogalmazott Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a következő bibliai sort idézte: "Mert minden gonosz gyökere a pénz szerelme, mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittől és magukat átalszegezték sok fájdalommal"
Az ellenzéki vezető szerint a pénzügyi válság világosan megmutatta azt is, hogy a liberális világfelfogásnak antropológiailag hibás a kiindulópontja. Ez a világfelfogás ugyanis arra épít, hogy ha az ember minél inkább kiszélesíti az autonómiáját, minél jobban megvalósítja önmagát, akkor a benne lakozó jó kiárad és a világot is jóvá teszi - tette hozzá. Szerinte azonban a válság a Biblia antropológiájára irányítja a figyelmet, amely azt mondja, magától csak a rossz árad ki az emberből, a jó csak akkor, ha valamiféle kegyelemben részesül.

Ezért úgy vélte: soha nem volt olyan kedvező világhelyzet a bibliai antropológia számára, mint a mostani válság, ezért most kellene a kereszténydemokrata politikusoknak rámutatni a válság antropológiai gyökereire.

A pártelnök arról is beszélt, hogy mi a különbség keresztény politikus és a magát a keresztény közösségbe nem soroló politikus harca között. Szerinte a keresztény politikus a rossz döntések, rossz szándékok ellen harcol, de sosem az ember ellen. Soha nem célja emberek megbélyegzése vagy a bosszú, mert tudja, hogy ez nem rá tartozik, az embert rábízza a Mindenható ítéletére - fogalmazott.

Orbán Viktor a Biblia és közélet címmel tartott előadásában arra is kitért, hogy szerinte nem érdemes tagadni, elhallgatni, vagy akár választható opciónak beállítani a tényt, hogy Európa keresztény, ezért értelmetlen olyan európai társadalmat elképzelni, ahol az emberek végső soron nem a tízparancsolat morális mércéjéhez mérik szavaikat és tetteiket.

"Kulturális és morális értelemben az európai ember nem tud kibújni a keresztény bőréből" - jelentette ki a politikus, aki szerint ebből következik, hogy nem érdemes olyan európai alkotmányt összeállítani, amelyből hiányzik Európa keresztény gyökereire való utalás.

Idézte Antall József néhai miniszterelnök egy gondolatát is, amely úgy szólt, "Európában az ateista is keresztény". Mint mondta, sokáig nem értette ezt a kitételt, de mára már tudja, hogy ez azt jelenti, hívő és nem hívő egyaránt az "anyatejjel szívja magába" az alapvető keresztény tanokat.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy ő maga egy nonkonformista nemzedékhez tartozik, és számára a Biblia alapvetően a szabadságról szól, de arra is megtanította, hogy a szabadságot nem szabad szembeállítani a szabadság szükségszerű korlátaival.

Kell egy mérce, ami kiindulópontként szolgál - mondta, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ma Magyarország "mércétlenségtől" szenved. Szerinte ebben a helyzetben az írástudók felelőssége sokkal súlyosabb, mint bármikor korábban, de a liberális antropológia talaján álló írástudók "semmit sem tudnak nekünk mondani, amit használhatnánk a 21. században".

Ezért kijelentette: nyilvánvalóan új írástudókra van szükség Magyarországon, olyanokra, akik a Bibliában leírt mércét érthetővé teszik, hitelesen képviselik, képesek a szabadságot és annak korlátait egyszerre bemutatni és vonzóvá tenni a fiatal nemzedékek számára.

Orbán Viktor az írástudók kitüntetett felelősségét látja abban, hogy Magyarország oda jutott, ahol most áll. Felidézte, hogy 2006 nyarán, "a legnagyobbnak tartott ma élő közgazdász" azt írta, nagyon helyes, hogy az ország vezetői megtévesztették a magyar népet, mert ha nem ezt tették volna, akkor még nagyon baj következett volna.

Orbán Viktor előadását azzal zárta: Magyarországon előbb vagy utóbb lesz politikai változás, azonban mindenekelőtt nem is politikai, hanem lelki fordulatra van szükség, meg kell fordítani a szétesést, a lecsúszást és a kishitűséget. Mint mondta, arra nem tud válaszolni, hogy politikai fordulat nélkül lehet-e lelki fordulat, de az biztos, hogy a politikai fordulat lelki fordulat nélkül semmit sem fog rajtunk segíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását