2024. május 5. - Györgyi

két hét múlva derülhet ki, jogszerűen működik-e az MDF frakció

Az elvi szempontokon túl csupán MDF által az ORTT-be delegált tag tekintetében van jelentősége, hogy megszűnt és újjáalakult, vagy meg sem szűnt és jogfolytonosan működik a demokrata fórum parlamenti frakciója. A válaszra két hetet kell várni, az ügyrendi
2008. október 16. csütörtök 14:43 - Hírextra
Az Országgyűlés elnöke hétfőn, a házbizottság rendkívüli ülése után jelentette be, hogy miután "erős vita" alakult ki arról, jogilag miként működik tovább az MDF képviselőcsoportja, ezért az ügyrendi bizottsághoz fordult.

Csiha Judit, az ügyrendi bizottság szocialista elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta, a testület az Alkotmánybíróság határozatait tanulmányozva keres útmutatást az állásfoglalás kialakításához. Hozzátette: a bizottság két hét múlva tudja napirendjére tűzni a témát.

A kérdés tehát az, hogy Vas János október 10-i kilépésével, az MDF-frakció létszámának 9 főre csökkenésével már aznap megszűnt a képviselőcsoport és Lengyel Zoltán október 13-i belépésével újjáalakult, vagy meg sem szűnt és jogfolytonosan működik tovább.

Répássy Róbert (Fidesz) az MTI-nek azt mondta, a január óta élő új szabály próbája lenne az ügyrendi bizottság állásfoglalása. Szerinte a házszabály rossz értelmezése, hogy az MDF képviselőcsoportja nem szűnt meg.

A szabály szerint a frakció megszűnt, miután Vas János kilépésével 9 főre csökkent, ezt a tényt be kell jelenteni, majd, ha ismét tíz fős lesz a létszám, akkor újjáalakul - közölte az ellenzéki politikus. Hozzátette: ha nem így lenne, ilyen esetekben minden képviselőcsoport az MDF-hez hasonló méltatlan helyzetbe kerül, amikor "vadászik" a képviselőkre.

Szili Katalin tudomásul vette, hogy Vas János kilépett az MDF parlamenti frakciójából. Erről a házelnök azt követően tájékoztatta az MTI-t, hogy a képviselő ezt pénteken személyesen bejelentette neki.

Az Országgyűlés elnöke pénteken, Vas János kilépése után az MTI-nek azt mondta, a házszabály szerint az MDF frakcióvezetőjének, Herényi Károlynak kell megállapítania a képviselőcsoport feloszlását, legkésőbb három napon belül. Ha ezt nem teszi meg, akkor ezt a házelnök rögzíti - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását