2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nők a Spanyol Lovasiskolában

Szakított több mint 430 éves hagyományával a világhírű bécsi Spanyol Lovasiskola, és történetében most először két női lovas növendéket is felvett kiképzőprogramjába.
2008. október 16. csütörtök 10:55 - Hírextra
A két szerencsés a 21 éves osztrák Hannah Zeithofler és a 17 éves brit Sojourner Morell. Mindketten sikeresen vették az első nagy akadályt, az egyhónapos próbaidőt, amely alatt bizonyítaniuk kellett, hogy kellőképpen rátermettek és kiérdemlik a bizalmat. A kiképzés akár 8-10 évig is eltarthat.

Az osztrák jelölt képzett lovász, és mindig is arról álmodozott, hogy egyszer a Spanyol Lovasiskola tagja lehet. Álma most teljesült. A New Yorkban élő brit kislány 2006-ban látta először a társulat bemutatóját, és rögtön elhatározta, hogy beverekszi magát a növedékek közé. Velük együtt két fiatalember kezdheti meg pályafutását az "iskola falai között".

A Bécs belvárosában, a Hofburg palota egykori császári istállójában működő lovasiskola az osztrák főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége. Az intézmény fehér lipicai csődöreiről és a lovak elegáns, táncoló stílusáról vált ismertté. Eredeti célja az volt, hogy lovagolni tanítsa a Habsburg-dinasztia tagjait. Évente mintegy 250 ezren tekintik meg az előadásait, az ülőhelyekre mintegy 50 euróba (12 500 forintba), az állóhelyre a felébe kerül egy jegy.

Az iskola 1572-nem létesült, a tenyésztelepet a Trieszthez közeli Lipicán hozták létre. Ma a Graztól negyven kilométerre elterülő piberi méntelep látja el utánpótlással az iskolát, az ott születő 40 csikóból évente mintegy tucatot tartanak alkalmasnak arra, hogy négyéves korukban Bécsbe kerüljenek. A lovak ereiben eredetileg arab, berber és spanyol vér csörgedezett. Lépéseik talán ma már mesterkéltnek tűnnek, ám eredetileg reneszánsz harci manőverekből származtak. A lovasok kiképzése könyvek és írott anyag nélkül, nemzedékről nemzedékre szálló, szóbeli ismereteken alapján történik.

Az év elején olyan hírek keltek lábra, amelyek szerint a híres lovasiskola a csőd szélén áll. Elisabeth Gürtler ügyvezető igazgató elmondta, hogy tavaly közel 2 millió euró veszteséget termeltek, és takarékossági okokból lemondták az Egyesült Államokba tervezett turnét is. A növekvő veszteségekért a magas személyzeti költségeket okolta, rámutatva, hogy a külföldön fellépő lovasaik napidíjat kapnak, aminek köszönhetően a havi bérük elérheti a 10 ezer eurót is.
"Fontos a hagyomány, de a hagyomány önmagában nem elég a sikerhez" - figyelmeztetett akkor, bejelentve, hogy a veszteségek pótlására az iskola idén 38-ról 69-re emeli a bécsi bemutatók számát.

Most újabb tabut döntött le azzal, hogy két női növendék csatlakozhat a lovasokhoz. "Természetesen tiszteletben tartjuk a hagyományokat, de szükségesnek tartom, hogy időről időre felülvizsgáljuk és az értékekkel együtt a mához igazítsuk őket" - indokolta elhatározását az újságíróknak.

Mindenesetre a "felülvizsgálattal" az utolsó bécsi férfibástyák egyike omlott le. 1997-ben a Bécsi Filharmonikusok tárta ki ajtaját - engedve a közvélemény egyre erősödő és hosszan tartó nyomásának - a női muzsikusok előtt, és ma már a Bécsi Fiúkórus sem tisztán férfiegyüttes, akárcsak az Operaház zenekara.

A Die Presse napilap szerint talán egyetlen egy olyan közintézmény létezik, amely megőrizte "érintetlenül" férfi jellegét: a szemétbegyűjtéssel kizárólag az erősebb nem képviselői foglalkoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását