2024. május 17. - Paszkál

A Fidesz szerint nagy átverés az ökoprogram

A Fidesz szerint az ökoprogram a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá teszi a azokat a panellakásban élőket, akik beszállnak ebbe a programba; a párt lakótelepi munkacsoportjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten arról is beszélt, hogy ez
2008. október 16. csütörtök 11:51 - Hírextra
A Fidesz szerint az, hogy tízéves hűségnyilatkozatot kell tenniük azoknak, akik beszállnak az ökoprogramba, kiszolgáltatottá teszi az érintetteket, és a jelenlegi rossz állapotokat konzerválja - vélekedett László Tamás. Mint mondta, azoknak a kiszolgáltatottsága, akik beszállnak ebbe a programba, azért is növekedni fog, mert tíz évig nem tudnak más programokban részt venni. A tízéves hűségnyilatkozat véleménye szerint alkalmatlan eszköz a gondok megoldására, de még enyhítésére is.

A politikus álláspontja szerint az, hogy a feltételek menet közben változnak, gyanút kell, hogy ébresszen mindenkiben e programmal kapcsolatban. Hozzátette: a programba bekapcsolódó panellakásokban élőkkel szemben a Főtáv - amely az egész programot levezényli - a haszonélvezője ennek a folyamatnak, hiszen nem kell fejlesztenie, csupán konzerválja a jelenlegi rossz rendszert. A politikus elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a Főtáv kezében van ennek a programnak az irányítása, hiszen ez a cég monopolhelyzetben van, így semmi nem készteti a jobb, hatékonyabb megoldás keresésére.

Az ellenzéki politikus szerint nem véletlen, hogy rendkívül kevesen jelentkeztek az ökoprogramra, mert "hallatlan nagy átverésről van szó". Közölte: a panellakások fűtésének átalakítását csak az egész rendszer egységes műszaki-gazdasági kezelésével lehet javítani.

Az Önkormányzati Minisztérium szeptember végén jelentette be, hogy a kormány 35 százalékról 50 százalékra emelte az állami támogatás mértékét a távfűtött lakások fűtés-szabályozásának kialakítására kiírt ökoprogramban.

Akkor elhangzott: a központi költségvetési támogatás növelését az energia és a távfűtés árának emelkedése indokolta, a 15 százalékpontos emeléssel a kormány a lakossági terhek csökkentését kívánja elérni. A változtatás következtében az ökoprogramban nyújtható legmagasabb állami támogatás 54 ezer forintról 77 ezer forintra nő, a költségek másik felét pedig az önkormányzat vállalhatja át részben, vagy egészben.

László Tamás megerősítette a Fidesz korábbi álláspontját, miszerint a távfűtéses lakásban élők számára az lehet a megoldás, amit az ellenzéki párt javasol, tehát az áfa mérséklése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását