2024. április 25. - Márk

A biztonságos iskolák fenntarthatóságáről tartottak konferenciát

Széles körű összefogásra, országos átfogó programra, a pedagógusok és az iskola fenntartóinak szemléletváltására van szükség a biztonságos iskola megteremtése, a bűnmegelőzés hatékonyabb áttörése érdekében - mondta Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés vár
2008. október 16. csütörtök 12:21 - Hírextra
A szocialista politikus, bűnmegelőzési tanácsnok szerint a pedagógusképzésben is szemléletváltásra van szükség, ugyanis nemcsak oktatni, nevelni is tudni kell.Danielisz Béla hozzátette: pozitív iskolai példákat kell állítani, hogy minden iskola biztonságos legyen. Jó példának tartja az egy iskola, egy rendőr bűnmegelőzési programot, amelyhez a polgárőrség is jelezte csatlakozási szándékát.

Megemlítette, hogy a Bűnmegelőzők Országos Szövetségét hétmillióval, hat olyan fővárosi iskolát pedig, amelyben bűnmegelőzési programot indítottak, egy-egy millió forinttal támogatja a városvezetés. A Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke közölte: iskolabiztonsági audit-programot indítanak a közeljövőben, és azt kiterjesztik a kórházakra és a városra is.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára azt mondta, az iskolai erőszak, a kis és nagyobb konfliktusok elkövetői is áldozatok, ugyanis nincs eszköz a probléma megoldására, kezelésére.
Megemlítette, hogy az Országos Kriminológiai Intézet napokban közzétett kutatási adatai szerint a gyermekek 12 éves koruk körül követik el az első apróbb bűncselekményeket, a tanulók 15 százaléka szándékos rongálásban, 25 százalékuk bántalmazásban vett részt.

Arató Gergely olyan kultúra, gondolkodásmód kialakításáét sürgette, amellyel az iskola nem félelmet, hanem biztonságot ad a fiatalok számára.Az államtitkár azt javasolta, hogy a Biztonságos Iskola Mozgalom fejlődjön országos szintűvé, és további támogatást ígért az iskolai bűnmegelőzésben dolgozó iskoláknak, szervezetnek.

Danielisz Béla és Arató Gergely az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, az erőszak az iskolákban eddig is jelen volt, de az, hogy az utóbbi időben egyre több erőszakos cselekedet kerül napvilágra, még nem ok a pánikra. Megítélésük szerint ugyanis a korszerű technika, az internet segítségével sokan az erőszakos cselekedeteik rögzítésével és publikálásával akarnak közösségük bizonyos értelemben hősévé válni.

A budapesti városháza dísztermében tartott konferencián, amely "Szemléletváltás a bűnmegelőzésben" címmel rendeztek, pedagógusok, bűnmegelőzési szakemberek, szociális munkások vettek részt. A Biztonságos Iskola Mozgalom bázisiskoláinak rendhagyó nevelési értekezletét a Bűnmegelőzők Országos Szakmai Szövetsége rendezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását