2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ma dönthetnek a kisebbségek

Reggel 6 órakor az ország több mint 1.400 településén megkezdődtek a területi és országos kisebbségi önkormányzati választások. A választáson alig több, mint 10 ezer úgynevezett elektor vehet részt, akik még az októberi helyi választásokat követően lettek
2007. március 4. vasárnap 09:51 - Hírextra
A mostani választásra a jogalkotó nem írt elő kampánycsendet. A választáson mind a tizenhárom magyarországi kisebbség választhat országos és területi kisebbségi önkormányzatot. A szavazókörök este 7 óráig várják a képviselőket, ám ha minden, névjegyzékben szereplő elektor már korábban leadja a szavazatát, akkor hamarabb is bezárhatnak.

Ezen a szavazáson nincs lehetőség igazolással szavazásra, sem pedig mozgóurna kérésére.

Az Országos Választási Iroda www.valasztas.hu világhálós honlapján vasárnap este, várhatólag 20 óra után még csak a részvételi adatok lesznek láthatók, kisebbségenkénti bontásban. A voksokat hétfőn megyénként, illetve a fővárosban a területi választási bizottságok nyilvános ülésein számolják majd össze. Az előzetes tájékoztató adatok hétfőn lesznek megismerhetőek, az Országos Választási Bizottság pedig szerdán állapítja meg az eredményeket.

Az új törvény értelmében területi önkormányzatot az a kisebbség alakíthat, amelyik az adott megyében legalább 10 településen rendelkezik helyi önkormányzattal. Az országos önkormányzat létrehozásának feltétele, hogy az adott kisebbség az ország egész területén legalább négy helyi önkormányzattal rendelkezzen. Jelenleg a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán magyarországi kisebbségnek van országos önkormányzata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását