2024. május 4. - Mónika, Flórián

Előkerült az 1600 éves lopott nyakék

Megkerült az az V. századból származó nyakék, ami annak az ékszerkollekciónak volt a hiányzó darabja, amit egy bakonyi sírból tulajdonított el egy solymári kincsvadász - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán az MTI-vel.
2008. október 15. szerda 12:16 - Hírextra
A Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának búvárai október 14-én találták meg az ékszert a Dunában, így kiegészült és teljessé vált a sírkifosztás során eltulajdonított V. századi kollekció.

A rendőrség még június végén számolt be arról, hogy mintegy 50-70 millió forint értékű, az V. századból származó, aranyból és ékkövekből készült ékszerkollekciót foglalt le egy solymári férfinál és bűntársainál.

A 40 éves solymári férfi a rendőrség szerint 5-6 éve foglalkozott régészeti lelőhelyek felkutatásával és kifosztásával, módszeresen járta Magyarország különböző régészeti lelőhelyeit.
A júniusban lefoglalt, V. századból származó aranyból és ékkövekből álló ékszerkollekciót a Bakonyban találta és közvetítőn keresztül adta el.

A leleteket "befektetési céllal" vásárolta meg egy férfi, holott tudta, hogy illegális ásatásból származik; ezért ő is gyanúsítottja az ügynek. A kincset egyébként külföldre akarták csempészni, de a rendőrségnek ezt sikerült megakadályoznia. A férfival és négy társával szemben jelentős értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt folyik az eljárás.

A júniusban lefoglalt ékszerkollekció azonban nem volt teljes: a rendőrök az egyik elkövető lakásán ugyanis megtalálták a teljes kollekció fényképeit és azokon szerepelt egy arany nyakék is, amit nem tudtak lefoglalni, ugyanis az egyik gyanúsított a kollekció egyik legértékesebb darabját a Dunába dobta.

Rezi-Kató Gábor, a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese még a júniusi sajtótájékoztatón azt mondta, a múzeum szakértői szerint a leletek az V. század közepéről, Attila korából származnak. Feltehetően alán nemzetiségű fejedelemi sírból kerültek elő a rendkívül értékes, egyedi ékszerek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását