2024. május 5. - Györgyi

Csányinak nincs köze Vas döntéseihez

Vas János országgyűlési képviselő cáfolta, hogy Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának köze lenne azon döntéséhez, hogy múlt héten kilépett az MDF frakciójából. Erről maga az immár független országgyűlési képviselő beszélt szerdai budapest
2008. október 15. szerda 15:58 - Hírextra
Vas János a demokrata fórum frakciójából való kilépésének okairól azt mondta: mivel a Tisztelet Társasága delegálta őt az MDF-be, ennek az együttműködésnek a keretében természetes, hogy a szervezet elvárja a lojalitást azoktól, akiket segít. Erre a lojalitásra való tekintettel döntöttem úgy, hogy kilépek az MDF-frakcióból - közölte.

Úgy fogalmazott: ez nagyon fájdalmas döntés volt számára, eddigi élete legnehezebb, majdnem meghasonlásra késztető döntése.

Arra a kérdésre, mi romlott meg az MDF és a Tisztelet Társasága között, kifejtette: ez nem egyik napról a másikra bekövetkezett esemény volt, hanem egy hosszabb távú folyamat vége.
Az MDF-tagságom - folytatta - még megvan, "de úgy gondolom, ki fognak zárni".

Azt, hogy hétfőn Lengyel Zoltán csatlakozott az MDF-frakcióhoz, és ezzel a pártnak sikerült biztosítania a frakció megmaradásához szükséges létszámot, Vas János nem kívánta kommentálni. Megjegyezte: amíg az MDF nem akarja kiteregetni családi titkait, addig ezt ő sem kívánja megtenni.

Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának ügyvivője a sajtótájékoztatón - amelyet a társaság elnökségi ülése közben tartottak - közölte: megköszöni azt korrekt és tisztességes döntést, amellyel Vas János kilépett a demokrata fórum frakciójából.

Hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy az elkövetkező időszakban, csakúgy, mint az MDF-fel kötött megállapodás előtt, minél több szövetségest találjanak a parlamenten kívül és belül, hogy a Tisztelet Táraságának célkitűzései megvalósulhassanak.

Vas János október 10-én, pénteken jelentette be, hogy eleget téve a Tisztelet Társasága felhívásának, kilép a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjából, amelynek létszáma ezzel a házszabályban meghatározott 10 fő alá csökkent, a frakciót így a megszűnés fenyegette. Október 12-én, hétfőn Lengyel Zoltán, addig független képviselő csatlakozott az MDF frakciójához, amely így újra 10 fős lett.

Az MDF és a Tisztelet Társasága 2006-ban kötött választási megállapodást, a szervezet ennek alapján delegálhatta a demokrata fórum listájára Vas Jánost, aki így szerezhetett parlamenti mandátumot. A társaság október 8-án kezdeményezte az MDF-el kötött 2006-os választási megállapodás felbontását, és felszólította Vas János országgyűlési képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje a szépkorúakat az Országgyűlésben. Sajtóinformációk szerint sokan azt feltételezték, hogy az MDF elnöke által korábban nyilvánosságra hozott hangszalagon szereplő Csányi Sándor OTP-vezető áll a két szervezet közötti szakítás és Vas János kilépése hátterében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását