2024. május 16. - Mózes, Botond

A Miniszterelnöki Hivatal reagált Duray Miklós bírálatára

Nem tartja megalapozottnak Duray Milkósnak a hétfőn megalakult Szórvány Tanácsra vonatkozó bírálatát a Miniszterelnöki Hivatal (MeH). Az MTI-hez eljuttatott közleményében a hivatal emlékeztet arra, hogy a határon túli magyar politikai vezetőkkel is konzul
2008. október 15. szerda 10:20 - Hírextra
A MeH úgy véli, hogy a hazai sajtó egy részében (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap) már a testület megalakulásának másnapján - Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke részéről - politikai jellegű támadás indult a tanács és tagjai ellen. Duray Miklós szerint a tanács "jelentős pénzek elfolyatásának eszköze lesz, meddő szakmai anyagokra és konferenciázgatásra".

A MeH közelménye leszögezi, hogy a kormány 2006 nyarán - a külhoni magyar politikai vezetőkkel is konzultálva - meghirdette a nemzetpolitika megújításának programját. Ennek részeként elindult a szakmai előkészítő tevékenység, együttműködés, annak érdekében, hogy a magyar közösségek hosszú távú jövője szempontjából meghatározó nemzeti kérdésekben szakmailag megalapozott javaslatok szülessenek.

A Szórvány Tanács megalakításával 18 éves hiányt sikerül most felszámolnunk, megteremtve a szórványkérdéssel kapcsolatos, kormányzati feladatkörbe tartozó döntések megalapozását segítő szakmai tevékenység intézményes hátterét - olvasható a hivatal állásfoglalásában.

Mivel a határon túli politikai szervezetek beleszólhatnak a külföldi magyar közösségekkel kapcsolatos döntések meghozatalába (Szülőföld Alap Regionális Egyeztető Fórum, Magyar-Magyar Kormányzati Konzultáció), folyamatosan véleményt mondanak a szórvány kérdésében is.

Ezért a MeH az elmúlt másfél év konzultációi, szakmai egyeztetései után úgy döntött, hogy a kormányzati intézményrendszerben megszülető döntések szakmai megalapozottságának megerősítéséhez szakmai testület hoz létre. A MeH szerint a tagoknak a szórványügyben végzett évtizedes munkássága, szakértelme, tapasztalatai garantálják a Szórvány Tanács hatékony és eredményes tevékenységét.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Szórvány Tanács alakuló ülésén kinyilvánította: nyitott minden olyan szakértő előtt, aki kész és képes hozzájárulni a szórványügyben történő tevékenység szakmai megalapozásához. A testület nem támogatás-elosztó tevékenységet végez majd: szakmai javaslataival, távlatos stratégia megalkotásával segíti a szórványkérdés kormányszintű kezelését, alapozza meg szórványkérdésekben a létező testületek által meghozandó támogatáspolitikai döntéseket.

A MeH közleményében hangsúlyozza, hogy a Szórvány Tanács létrehozásában a kormányzat felelősségvállalása nyilvánul meg, az a szándék, hogy a tömbmagyarság mellett sokkal intenzívebben foglalkozzanak a szórványvidékek sajátos problémáival is, lehetőleg pozitív irányba befolyásolva ezt a napjainkban egyre gyorsuló folyamatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását