2024. május 13. - Szervác, Imola

Veszélyben a műegyetem

Sürgős vizsgálatot követelt kedden Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a főpolgármestertől, amiért a szakértői javaslatok ellenére a metróépítés kivitelezői nem tettek meg mindent a Műegyetem épületének süllyedésének elkerülésének érdekében,
2008. október 14. kedd 12:09 - Hírextra
Tarlós István, a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: felháborító az előkészületlenség, ami a 4-es metró építése körül zajlik, sorozatos fiaskóknak lehetünk tanúi; nem elég, hogy az építkezés pénzügyi finanszírozása is kétséges, már ötödik alkalommal állt le az építkezés.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője azt mondta: a Gellért tér mellett lévő Műegyetem vegyészmérnöki és biomérnöki karának "Ch" épülete eddig 55 millimétert süllyedt, csempék, falak repedtek meg, de mára a tartófalak és oszlopok is megrongálódtak, és amint az épület süllyedése eléri a 65 millimétert, a helyzet kritikussá válhat.

Tarlós István szerint a szakértők időben figyelmezettek arra, hogy egy úgynevezett "beton paplant" kellet volna a több mint 100 éves épület alá építeni, és ez 800 millió forintba került volna. A megtakarítás miatt most fizikai károkat okoznak, nem beszélve az építkezések leállásából eredő károkról.

Az ellenzéki politikus szerint a peronszerkezetbe azonnal belső tartóoszlopokat kell építeni, és ez 7-8 hetet is igénybe vehet, ugyanis csak így lehet megmenteni a Műegyetem "Ch" épületét.

A frakcióvezető szerint a főváros vezetése sem mentes a felelősség alól, ugyanis az építtető nem alkalmaz független elemző mérnököt, a BKV felügyelőbizottsága pedig úgy látja el az ellenőrzést, hogy abban egyetlen mérnök sincs. A felkért külső szakértő cég véleményét pedig nem veszik figyelembe.

Megjegyezte, a 4-es metró építése során a Keleti és Kelenföldi pályaudvar között 684 épület került veszélybe, ebből hármat kiemelten kezeltek: az egyik a Kálvin téri templom, a másik a Műegyetem "ch" épülete, a harmadik pedig a Corvinus egyetem északnyugati sarka. Hozzáfűzte, az eddigi tapasztalatok alapján számítani lehet arra, hogy a Corvinus egyetemnél is problémák keletkeznek, ha odaér az építkezés.

Tarlós István elmondta azt is, a Budafoki út felől komoly vízbetörések nehezítik a munkát, ami tovább súlyosbíthatja a metróépítés helyzetét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását