2024. május 16. - Mózes, Botond

Sok a panasz a sportorvoslásban

Sokan panaszkodnak a magyar sportegészségügyi ellátás hiányosságaira, ugyanakkor az érintettek a meglévő orvosi hátteret sem használták ki maximálisan - jelentette ki Tállay András, a pekingi olimpiai orvoscsoport vezetője.
2008. október 14. kedd 14:57 - Hírextra
A Sportkórház főorvosa az MTI-nek elmondta, hogy az Önkormányzati Minisztériumtól kilencmillió forintot kaptak terheléses élettani, illetve sportorvosi szűrővizsgálatra - ebből az összegből kb. 400-450 darab vizsgálatot lehetett elvégezni.

"Nagyon kevesen voltak nálunk, például összesen három atléta, de mondjuk öttusázó, triatlonos, férfi kézilabdázó egyetlen egy sem, míg a női kézisek külső céggel végeztették el ezeket a vizsgálatokat. Az úszók és a vízilabdásoknak speciális egyéb vizsgálatok vannak, ők azokat alkalmazzák. Érdekesség az is, hogy akik elvégeztetik a vizsgálatokat, nem viszik el az eredményeket, pedig sokat lehetne belőlük kiolvasni" - tette hozzá Tállay.

A főorvos megjegyezte: a Peking előtti évben nem sikerült nagyon becsalogatni a sportolókat az ellenőrzésekre, pedig kormányrendelet írja elő, hogy 18 év alatt évente két, ezen életkor felett pedig évente egy sportorvosi szűrővizsgálatra van szükség válogatott sportolók esetében.

"Tudjuk, hogy a körülmények mostohák, az orvosaink leterheltsége nagy. Ezzel együtt sokszor azt érezzük, akik eljönnek hozzánk, csak ki akarják pipálni, hogy itt jártak. Húsz éve például még kétnapos vizsgálatra is befeküdtek. Jó lenne, ha a sportolók felfognák, hogy az ilyen jellegű vizsgálatok segítéségével, legális módszerekkel teljesítmény-javulást lehet elérni. Kideríthetjük például a vashiányt, mert nem mindegy, hogy kinek milyen a vére, mennyi oxigént tud szállítani. Peking előtt persze minden olimpikon eljött a sportorvosi vizsgálatra, mert a Magyar Olimpiai Bizottság ezt is indulási feltételül szabta, de a terheléses vizsgálatokon így is kevesen voltak."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását