2024. április 25. - Márk

Összeköthetik a magyar-román gázvezetéket

Jövő év végére összeköthetik a román és a magyar gázhálózatot, a villamosenergia-rendszereket már idén év végétől megosztja egymással a két ország - jelentette be a kormányszóvivő kedden. Budai Bernadett erről a román-magyar kormányülés kapcsán beszélt.
2008. október 14. kedd 14:52 - Hírextra
"Akár már 2009 végére megvalósulhat a gázvezetékek összeköttetése. Itt lényegében a Szeged-Arad gázvezeték megépítéséről van szó" - mondta a kormányszóvivő. Budai Bernadett hozzátette, hogy az erről szóló megállapodást már nyáron aláírták a két ország gázszállító cégei.

A gázhálózatok jövő évi összekötése mellett már idén megvalósulhat a magyar és a román villamosenergia-hálózat összekötése, ehhez már minden feltétel adott. Erről is szó lesz a jövő keddi közös kormányülésen - mondta Budai Bernadett.

A kormányülésen nyilatkozatot ír alá a két kormány arról, hogy 2013-ig 250 millió eurót költenének majd a közös határ menti fejlesztésekre. A program első pályázatait hamarosan ki is írják - tette hozzá.

A témák között szerepel az infrastruktúra-fejlesztés is. Szó lesz egyebek mellett az autópálya-összeköttetésekről és a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonatról is. A gyorsvasút megépítéséről szóló pályázatot már 2009 márciusában benyújthatja Ausztria, Magyarország és Románia Brüsszelnek - hangsúlyozta.

Várhatóan döntés születik a kolozsvári Mátyás szoborcsoport felújításáról, a rekonstrukció jövő nyárig meg is valósulhat. A munkálatokat fele-fele arányban fedezi a két ország - tette hozzá.
A közös kormányülésen kiemelt téma lesz a kisebbségek ügye, ezen belül is az iskola-felújítások kérdése - mutatott rá Budai Bernadett.

Szó lesz a környezetvédelemről is: a kormánytagok egyebek mellett tájékoztatót hallgatnak meg a verespataki aranybányáról - mondta a kormányszóvivő.

A magyar-román kormányülést negyedik alkalommal rendezik meg. Az első két évben a két fővárosban, tavaly pedig Nagyszebenben egyeztetett a két kormány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását