2024. április 20. - Tivadar

Meghalt egy 19 éves jégkorongozó

Mérkőzés alatt rosszul lett, majd a kórházba szállítás közben elhunyt Alekszej Cserepanov, az egyik legtehetségesebbnek tartott orosz jégkorongos.
2008. október 14. kedd 08:45 - Hírextra
Kedden az esti órákban több száz tisztelője gyűlt össze az Omszk Aréna sportcsarnokban és helyezett el virágokat a fotójánál.

A Moszkvai terület egészségügyi minisztere kedden késő délután közölte: a boncolás kimutatta, hogy Cserepanov súlyos szívnagyobbodásban szenvedett - szíve az átlagos háromszorosára, emellett lépe az átlagos ötszörösére nagyobbodott - vagyis súlyos betegen lépett pályára. Miután rosszul lett, meghalt, mielőtt a mentők megérkeztek volna.

Az illetékes szerint a mérkőzés rendezőinek gondoskodni kellett volna arról, hogy legyen a helyszínen reanimációs kocsi, de a mentőállomás alig három percnyire van a sportcsarnoktól, a mentők hamar megérkeztek, és mindennel rendelkeztek, ami az életmentéshez szükséges volt, de Cserepanov addigra már nem élt. A helyi ügyészség mindazonáltal vizsgálja, hogy a mentők megfelelően jártak-e el.

Az Avantgard Omszk 19 éves csatára hétfő este gólt szerzett a Vityaz Csehov elleni profiligás (KHL) bajnokin, majd együtt vezetett támadást a világklasszis cseh Jaromir Jagrral. Cserepanov az egyik csapattársával összeütközött, majd elvonszolta magát a kispadig, ott azonban leállt a szíve. A csehovi jégcsarnoknál nem állt mentőautó, és sem a csarnokban, sem a helyszínre érkező mentőben nem volt defibrillátor.

Az adrenalininjekció és a szívmasszázs nem bizonyult elegendőnek: bár a fiatal sportoló szíve ötször újra működésbe lépett, s Cserepanov egyszer még magához is tért, újra és újra leállt a szíve. Az újraélesztési kísérletek közben a szív több mint 15 percig nem működött.

A Cserepanovot elszállító mentőautó után vetette magát az egész csapat, Jagr például szerelésben, lábán korcsolyával, s a szemtanúk szerint az úton végig öklét rázva, üvöltve könyörgött, hogy "Ljoska, térj magadhoz!"A Szport Ekszpressz című orosz internetportál tudósítói bűnös hanyagságnak minősítették a történteket.

Cserepanov halálának kivizsgálásába bekapcsolódott a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság, amelynek szóvivője kedden kijelentette: a vizsgálat tárgyát képezi egyebek mellett, hogy miképpen engedhették betegen a jégre, továbbá hogy a történtek kimerítik-e a bűncselekmény tényállását.

Vizsgálatra szorul az is, miért nem volt a helyszínen mentőautó, noha a KHL szabályzata szerint a liga mérkőzéseit reanimációs mentőkocsival is biztosítani kell.A Moszkva melletti Csehovban, ahol a hétfői mérkőzés zajlott, a feldühödött rajongók a kedd reggeli műszakváltásnál várták a Cserepanov megmentésére képtelen mentősöket, s megverték őket. A kocsi vezetőjét szívrohammal kórházba kellett vinni, és egyik társa is orvosi ellátásra szorult. Az ügyben szintén nyomozás indult.

A kimagasló tehetségnek tekintett Cserepanov tengerentúli játékjogát 2007-ben az előkelő 17. helyen foglalta le a New York Rangers, és akkor tüzetes orvosi vizsgálatnak vetették alá a játékost. Amint Cserepanov ügynöke, Jay Grossman közölte, a mostani szezon előtt az omszki Avantgard valamennyi játékosa is szív-, illetve vérvizsgálaton esett át.

Cserepanovot a 2006/07-es idényben az orosz ligában a legjobb újoncnak választották, s elsőévesként mind a gólok (18), mind pedig a pontok (29) tekintetében rekordot döntött.
Az észak-amerikai profiligában (NHL) 2005. november 21-én történt hasonló - de szerencsés kimenetelű - eset: Jiri Fischer, a Detroit Red Wings cseh hátvédje a Nashville Predators elleni összecsapáson a cserepadon összeesett, s az mentette meg az életét, hogy volt a helyi csarnokban defibrillátor. A hokis azóta a Detroit tehetségek felkutatásáért és fejlesztéséért felelős igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását