2024. április 29. - Péter

Mádl Ferenc sem megy el a találkozóra

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök nem megy el a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcsra - tudta meg az MTI a volt államfő titkárságán kedden.
2008. október 14. kedd 16:20 - Hírextra
Mádl Ferenc nem látja tisztázottnak a találkozó alkotmányos helyét és annak felelősségi körét - indokolták a volt köztársasági elnök döntését a titkárságon.

Gyurcsány Ferenc vasárnap kezdeményezte a nemzeti csúcsot, hétfőn pedig bejelentette, hogy szombaton tartják a találkozó. A 40-50 fős testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

Gyurcsány Ferenc azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

A találkozóra meghívást kapott a jelenlegi köztársasági elnök, a rendszerváltás utáni államfők, a volt miniszterelnökök, az Országgyűlés jelenlegi elnöke, az egykori házelnökök, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, a jegybank korábbi elnökei, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke és a rendszerváltás utáni volt elnökei.

Az öt parlamenti frakcióvezető és pártelnök mellett meghívást kaptak a pártok európai parlamenti delegációinak vezetői is. A nemzeti csúcsra meghívták továbbá az önkormányzati szövetségeket, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezetet és kilenc munkáltatói szövetséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását