2024. április 27. - Zita

Jelentős fejlesztések a közép-magyarországon

A közép-magyarországi régióban a jövő évben 40 milliárd forint jut a kis- és középvállalkozások megerősítésére - közölte Varju László, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
2008. október 14. kedd 14:11 - Hírextra
E pénzekhez főként európai uniós forrásból, pályázati úton lehet hozzájutni, mindez része az Új Magyarország Fejlesztési Terv megvalósításának - tette hozzá az MSZP országgyűlési képviselője.
Varju László elmondta, hogy a Budapestet és Pest megyét magában foglaló régió 2,9 millió lakosával az ország GDP-jének 40 százalékát adja, ezért különösen fontos a gazdaság további élénkítése. Mivel Pest megyében a lakosság száma folyamatosan növekszik, elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése is. Ezért a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében összesen 12,6 milliárd forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült 33 óvoda, valamint 28 általános iskola és középiskola - tette hozzá.

Az infrastruktúra fejlesztésének részeként az egészségügyi ellátás színvonalának emelésére az idén és a jövő évben összesen 24 milliárd forint jut a régiónak. Ezen belül a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére 4 milliárd forintot különítenek el. Utalt arra, hogy a szakellátási központok kiépítését célzó pályázatok elbírálása ezekben a napokban zajlik. Folytatódik a súlyponti váci kórház korszerűsítése is.

A fejlesztési tanács elnöke arról is szólt, hogy a program keretében 2007 és 2013 között a közlekedés fejlesztésére összességében 86 milliárd forintot fordítanak. Ebből valósul meg egyebek között a Szabadság híd és a Margit híd felújítása, és 198 kilométer Pest megyei út korszerűsítése. Ezekre azért is szükség van, mert a fővárosban és az agglomerációban a prognózis szerint 2015-re a jelenlegi 300-ról 400 felettire nő az 1000 lakosra jutó gépkocsik száma.

Európai uniós forrásból 75 milliárd forint értékben az M0-ás körgyűrű déli szakaszán, az M1-es és az M5-ös autópálya közötti szakaszon kiszélesítik az utat és ugyancsak 2-szer 2 sávosra alakítják át a túlzsúfolt 4-es utat. Emellett a tömegközlekedés színvonalának javítására a Volán és a MÁV bevonásával integrált csomópontok, a fővárosban és annak környékén pedig P+R parkolók épülhetnek - mondta Varju László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását