2024. május 16. - Mózes, Botond

Lengyel felvétele rövidtávú megoldás

Politológusok szerint csak rövid távú megoldást jelenthet az MDF számára Lengyel Zoltán felvétele a frakcióba. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője és Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője erről hétfőn beszélt az MTI-nek.
2008. október 13. hétfő 22:00 - Hírextra
Mráz Ágoston Sámuel szerint Lengyel Zoltán felvételével az MDF csak rövid távon oldotta meg a frakció esetleges megszűnésének problémáját, de közép- és hosszú távon inkább növelte annak kockázatát, hogy kiessen a parlamentből.

Az elmúlt hónapok eseményei rontották a párt politikai túlélési esélyeit, csökkent annak a reménye, hogy elérjék az öt százalékos küszöböt. Az esélyek romlása pedig csökkenti a frakciófegyelmet, hiszen a politikusok nem számíthatnak arra, hogy a következő ciklusban is tagjai lesznek a parlamentnek a fórum színeiben - mutatott Mráz Ágoston Sámuel.

Úgy vélte, Lengyel Zoltán csatlakozása nagy kockázat, hiszen ronthatja az MDF-ről eddig kialakult képet, megszűnhet annak imázsa, hogy a fórum különbözne a többi párttól.

Szomszéd Orsolya szerint Lengyel Zoltán csatlakozásával azt elérte az MDF, hogy nem esik el a parlamenti szereplési lehetőségtől, a bizottsági helyektől és az állami támogatásoktól. Ebből a szempontból sikeresen oldották meg a válságot, azonban kérdéses, hosszabb távon ez mennyire tesz jót az MDF-nek. Lengyel Zoltánról az utóbbi időben ugyanis inkább negatív hírek láttak napvilágot - tette hozzá.

Az elemző kitért arra, hogy Lengyel Zoltán személye és a körülötte keringő hírek azért is kínosak lehetnek az MDF számára, mert ez állandó támadási felületet jelenthet.

A Fidesz már el is kezdte támadni Lengyel Zoltán miatt a fórumot, az MSZP-nek azonban jelenleg nem érdeke ez. Ennek oka, hogy a szocialisták a költségvetés elfogadtatása miatt magukhoz akarják húzni az MDF-et - jelentette ki Szomszéd Orsolya.

Mráz Ágoston Sámuel szerint ugyanakkor az MDF-nek nem érdeke, hogy az MSZP-vel együttműködjön, hiszen ezzel az egyik nagyon fontos elvét is feladná. Persze - tette hozzá - a pénzügyi válságra való hivatkozással ez megváltozhat.

A politológus szerint Dávid Ibolyának továbbra is nehéz a helyzete, hiszen nagyon nagy káosz alakult ki a pártban. A mostani fejlemények a pártelnök hitelességét rontották, hiszen a szövetségi politikát hirdető Dávid Ibolya hiába nyert az elnökválasztáson, a Tisztelet Társasága kilépett a frakcióból - jegyezte meg a politológus, aki úgy látja, a Tisztelet Társaságának kilépésével pénzügyileg is nehezebb lesz az MDF-nek, pedig a költséges kampányok idején a pártnak új forrásokra lesz szüksége.

Szomszéd Orsolya szerint viszont a kapcsolat megszakadása a Tisztelet Társaságával még jól is jöhet a pártnak, hiszen az együttműködés az utóbbi időben már kínossá vált a nyilvánosság előtt, és véget ért a baloldali kötődés veszélye. Ez ráadásul jó tapasztalat lehet az MDF számára, hogy kis pártként nem tud minden érdeknek megfelelni - szögezte le az elemző.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását