2024. május 4. - Mónika, Flórián

Reneszánsz a fáraók Egyiptomában

A fogyatékossággal élők szervezeteinek képviselőit látta vendégül hétfőn a Szépművészeti Múzeum; a Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlat tapintható változatát Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel Baán László, az intézmény főigazgatója
2008. október 13. hétfő 12:06 - Hírextra
A Reneszánsz Év keretében rendezett "rendes" kiállítás még augusztus elején nyílt meg és a most bemutatott tapintható tárlattal együtt november 9-ig látogatható.

A tapintható tárlatról Baán László elmondta: 16 műtárgyról készültek másolatok, amelyek megfoghatók, tapogathatók, s a látássérülteket Braille-feliratok segítik a tájékozódásban. A terem 20 méter hosszú és 4 méter széles, így tolószékkel is könnyen végiggurulható. Hozzátette: a Szépművészeti Múzeum immár ötödik alkalommal rendez tapintható tárlatot, a kiállítás anyaga válogatást nyújt az egyiptomi istenek, állatmúmiák, amulettek, épületmodellek világából. A tárgyak válogatásakor fontos szempont volt, hogy a másolatok anyaga is sokféle legyen, így megjelenik egyebek mellett a fa, a kő, a bronz és a vászon is - fejtette ki a főigazgató.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kiemelte: ez a kiállítás gondos, figyelmes és sikeres módja annak, hogy a vakok, gyengén látók és a mozgásukban korlátozottak is élvezhessék, érezhessék a tudást. Felhívta a figyelmet arra, hogy közeleg október 15., a vakok világnapja.
A miniszter hangsúlyozta: a Budapesten bemutatott tárgyak a londoni British Museum, a párizsi Louvre és több olasz intézmény anyagából érkeztek. Hozzátette: nagyszerű összefogás eredményeképpen jött létre a tárlat a Reneszánsz Évben, amelynek programjaihoz Magyarország majdnem minden települése kapcsolódott: 700 rendezvény zajlott 300 helyszínen, s ez 3 millió látogatót vonzott.

A tapintható tárlat hétfői bemutatóján csaknem 120 mozgáskorlátozott, vak és gyengén látó vett részt, többségük először kicsit félve nyúlt a tárgyakhoz, mert mint egy tolókocsival közlekedő fiatalember az MTI-nek megjegyezte, nem látott még olyan kiállítást, ahol bátran hozzányúlhatott a tárgyakhoz. A múzeumba könnyű feljutni, mert lift áll a tolókocsisok rendelkezésére - tette hozzá.
A kiállításon a látogatók Imhotep isten bronz szobra mellett megtekinthetnek és megtapinthatnak macska, sólyom és ibisz álmúmiát, aknasír-modellt, több amulettet, bronz tükröt és fa tükörtartót, bronz sólyomszobrot és kőből készült szív skarabeuszt.

A látássérülteket magyarázó hanganyag segíti, s egy speciális vezetőkorlát mellett haladva könnyen megtalálhatják a számukra elkészített műtárgyakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását