2024. április 29. - Péter

Videoklip Szent Erzsébetről

Bár betöltötte már a hetvenet és évtizedek óta felváltva Budapesten valamint Münchenben él, Urbán György képzőművész még mindig pataki diáknak vallja magát. 1996-ban nem véletlenül kapott itt Pro Urbe díjat, tavaly pedig a helybéli Múzsák Templomában rend
2007. szeptember 17. hétfő 08:45 - Hírextra

A sokoldalú mester videoklipet állított össze, amelynek első nyilvános bemutatója október elsején este lesz a sárospataki vártemplomban. Urbán György fővárosi műtermében, zártkörű vetítésen - egyebek között - így beszélt legújabb munkájáról : - "A mű címe Szent Erzsébet tiszteletére, ami eleve azt sugallja, hogy ez nem konkrét történelmi-földrajzi illusztráció, hanem teljesen áttételes emlékidézés. Műfaji meghatározása : vizuális és muzikális montázs öt tételben, tizenkét percben."
Bár az elején felhők vonulása és folyóvizek fodrozása érzékelteti az azóta eltelt térbeli-időbeli távolságot, a további képháttér már a művész saját munkáiból állt össze. Az elvont hatású, kozmikus témájú, kész festmények mellett további, spontánul alakuló festékcsurgatások is megjelennek a vásznon illetve filctollal fekete-fehér vonalrajz kompozíció is készül a néző szeme láttára.

Az absztrakt részletek mellett realisztikus elemek is felbukkannak, például a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonából az a 14. századi, fából faragott, festett, aranyozott szobor, amelyik ismeretlen umbriai mestertől származik, Szent Erzsébetet ábrázolja és jelenleg épp a sárospataki emlékkiállításon vendégeskedik.

Időnként felvillan a filmben a rövid életű és tragikus sorsú magyar királylány arca is - Szabó Erika színésznő alakításában -, akit a tévénézők népes tábora az egyik kereskedelmi csatorna magyar filmsorozatából is jól ismerhet.

Ami a zenei kíséretet illeti, eleinte úgy tűnhet, mintha korabeli gregorián éneket hallgatnánk, pedig ez abszolút kortársi szerzemény, Stockhausen : Singeirele-jéből egy vokális részlet. A továbbiakban Vivaldi gitárversenyt vált Mozart zongoraverseny, a komoly zene mellett pedig megjelenik a színvonalas jazz is a világhírű Dave Brubeck kvartett interpretálásában, végül Dobos László kortárs magyar zeneszerző elektromos muzsikája zárja a lajstromot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását