2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nem váltom ki a gyógyszert, inkább megtankolok

A benzin drágulása következtében az Egyesült Államok gyógyszertáraiban hosszú idő óta idén először kevesebb receptet váltottak ki, mint a megelőző évben. Szakértők szerint az orvosi ellátás romlása miatt a jövőben több betegségre kell számítani, mint az u
2008. október 13. hétfő 08:30 - Hírextra
A rendszeres ellenőrzés, kezelés miatt doktorhoz járó, krónikus betegek akkor kezdtek elmaradozni az orvosi rendelőkből, amikor az év elején a benzinért mind többet kellett fizetni. Ez a daganatos betegségekben szenvedők és a vesebetegek esetében látszott először, akiknek meghatározott időszakonként kellett hosszú utat megtenni a besugárzás vagy a dialízis miatt.

A legmagasabb benzinárak áprilisban voltak, de az időközben történt árcsökkenés ellenére még mindig többe kerül az üzemanyag, mint tavaly. Az Amerikai Vese Alapítvány, amelyik az idült vesebetegek rendszeres szállítását vállalja, most 31 százalékkal költ többet, mint tavaly ilyenkor. Ez jelentős összeg: az év első felében meghaladta a 2,2 millió dollárt. Emiatt az alapítvány igyekszik több pénzt kérni az emberektől, illetve kevesebbet ad a rászorulónak. A krónikus betegek pedig az eddigi kezelőorvost igyekeznek közelebb rendelőre cserélni és ritkábban járnak kontrollra.

A mind súlyosabb gazdasági helyzet a gondozóintézetek szerint a következő esztendőkben lényegesen súlyosabb esetek kezelését teszi szükségessé. A receptköteles gyógyszerek forgalma az év első negyedében 0,5 százalékkal csökkent, a második negyedben pedig már 2 százalékkal esett 2007-hez képest. Ez azért feltűnő, mert az utóbbi tíz évben, a növekvő népesség és a mind több idős ember miatt a gyógyszerfogyasztás folyamatosan emelkedett.

Az egészségbiztosítók nemrég végzett fölmérése szerint a megkérdezettek 22 százaléka mondta azt, hogy anyagi nehézségek miatt a család tagjai ritkábban fordulnak orvoshoz és kevesebb gyógyszert fogyasztanak. Ha ez csak a fölöslegesen bevett, hatástalan tablettákra vonatkozna, előnyt is jelenthetne, de félő, hogy épp a szükséges, hatásos patikaszerek kiváltása és rendszeres beszedése csökken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását