2024. április 28. - Valéria

Szélmalmok a városban

Michael Bloomberg New York-i polgármester munkába fogná a legnépesebb amerikai város szeleit: szélmalmokat telepítene a felhőkarcolókra és a hidakra.
2008. augusztus 21. csütörtök 17:37 - Hírextra
Igencsak megváltozna New York látképe, ha megvalósul a milliárdos Bloomberg elképzelése, egyes újságokban már képek is jelentek meg a turbinákkal elcsúfított Brooklyn hídról és a Szabadság-szoborról, amelynek nőalakja egy hatalmas propellert szorongat fáklya helyett magasba tartott jobb kezében.

A polgármester azonban nem viccnek szánja tervét; nagy hangsúlyt kíván fektetni az energiahatékonyságra, és ezen belül arra, hogy városa egyre inkább megújuló energiára támaszkodjon.

Bejelentette, szakértőkkel és befektetőkkel fog konzultálni, hol helyezhetők majd el a szélturbinák a város területén. Fő célja, hogy enyhítsen New York energiagondjain; a több mint 8 milliós megapoliszban a hálózati túlterheltség az utóbbi években többször súlyos áramkimaradáshoz vezetett. Bloomberg arról nem beszélt, hogy mely épületek és hidak kapnának turbinákat a tetejükre, de az bizonyos, hogy Queens, Brooklyn és Long Island városrészek szeles partjainál szélmalmok sorakoznának, amelyek 10 éven belül a város egyre növekvő energiaigényének 10 százalékát fedezhetnék.

"Amikor a tiszta energia termeléséről van szó, eltökélt szándékunk, hogy New York az első számú város legyen az országban" - szögezte le a polgármester.
A The New York Times és a The Washington Post című napilapok által megszólaltatott szakértők szerint Bloomberg zöld tervének megvalósítása több akadályba is ütközik. A népesség egyfelől nem szívesen fogadná el, hogy ilyen gyökeresen megváltoztassák a jelkép erejű város látványát. Másfelől több építész, mérnök és energiaügyi szakember szerint a városban építhető kisebb turbinákat nem érné meg működtetni, a költségek ugyanis nem térülnének meg.

New York ráadásul a téli éjszakákon a legszelesebb, amikor alacsony az energiafogyasztás. Bloomberg egyébként nemcsak szélmalmokkal, hanem napelemekkel is beborítaná a New York-i épületek tetejét a tiszta energiatermelés jegyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását