2024. május 9. - Gergely

Kaposvári Bertalan elmegy a válságkezelő csúcsra

Ha a miniszterelnök meghív, természetesen el fogok menni - válaszolta Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese hétfőn az MTI megkeresésére, miszerint elfogadja-e a kormányfő nemzeti csúcsértekezletre való meghívását
2008. október 13. hétfő 10:36 - Hírextra
Kaposvári Bertalan elmondta: eddig még nem kapott meghívót a találkozóra. A Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese korábban, egy hasonló helyzetben - a közjogi méltóságok a melegfelvonulás után tartott megbeszélése kapcsán - már igent mondott a kormányfő meghívására. Akkor ugyanígy nyilatkozott a kezdeményezésről: ha meghívást kap, elfogadja azt és részt vesz a találkozón.

Gyurcsány Ferenc a hétvégén jelentette be, hogy a nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, s a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő - mint mondta - szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit és európai parlamenti delegációvezetőit.

A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni elnökei és a jelenlegi vezetője, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni elnökei és jelenlegi első embere, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei.

Az MTI összegzése szerint így a találkozóra meghívást kapnak - a jelenlegi köztársasági elnök, Sólyom László mellett - Göncz Árpád és Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnökök, Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor és Medgyessy Péter volt kormányfők, Szabad György, Gál Zoltán, illetve Áder János korábbi házelnökök, továbbá Szili Katalin, az Országgyűlés jelenlegi elnöke. Szintén meghívást kap a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökei közül Surányi György, Bod Péter Ákos, Járai Zsigmond, a mostani vezető, Simor András, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia eddigi elnökei: Glatz Ferenc, Vízi E. Szilveszter és a jelenlegi első ember, Pálinkás Jószef.

Az öt parlamenti frakcióvezető - Lendvai Ildikó (MSZP), Kóka János (SZDSZ), Navracsics Tibor (Fidesz), Herényi Károly (MDF), Semjén Zsolt (KNDP) -, illetve a pártelnökök - Fodor Gábor (SZDSZ), Orbán Viktor (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF) - mellett meghívást kapnak a pártok EP-delegációjának vezetői is: Tabajdi Csaba (MSZP), Schmitt Pál (Fidesz), Szent-Iványi István (SZDSZ), valamint Olajos Péter (MDF).

Az MTI úgy tudja: a nemzeti csúcsra meghívják mind a hét önkormányzati szövetséget, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezetet és kilenc munkáltatói szövetséget. Az még nem dőlt el, hogy mely parlamenti bizottságokat vonják be a munkába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását