2024. május 6. - Ivett, Frida

Férje halotti máglyáján hamvadt el az özvegy

Férje halotti máglyájára vetette magát egy indiai özvegy, egy régen betiltott, évezredes gyökerű hindu hagyományt követve.
2008. október 13. hétfő 16:42 - Hírextra
A hetvenes éveiben járó asszony akkor ugrott a tűzbe, amikor a szombati gyászszertartás résztvevői már elhagyták a Rájpurtól 125 kilométerre fekvő kelet-indiai falu krematóriumát. Fiai semmit sem tettek, hogy megakadályozzák anyjukat az öngyilkosság elkövetésében, holott a rendőrség információi szerint tudtak korábban hangoztatott szándékáról - közölte vasárnap a rendőri illetékes.
A tragédia után Csecsar indiai falu lakóinak tucatjai gyűltek össze a közeli folyó partján, hogy leróják tiszteletüket a férjét a halálba követő asszony előtt.

A szatí (igaz nő) hagyományának, annak ősi szokásnak, hogy a frissen megözvegyült asszony önként áldozza fel életét férje máglyáján, az Indiát gyarmatosító britek vetettek véget 1829-ben.

Az indiai törvényhozás 1987-ben azt követően szigorította meg a tiltást, hogy egy 18 éves fiatalasszony ezrek szeme láttára ugrott férje halotti tüzébe. Halála országos felháborodást keltett és arra késztette a kormányt, hogy szankcionálja az öngyilkos hagyomány dicsőítését. A törvény a bűnpártolást akár halállal vagy életfogytiglani börtönnel is büntetheti.

A helyi rendőrség bejelentette, hogy nyomozást indít az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását