2024. május 6. - Ivett, Frida

Elkeltek az ezres telkek

Az összes, ezer forintért kínált telek elkelt a Komárom-Esztergom megyei Akán. A 273 fős község lélekszámát 35-40 fővel növelhetik a betelepülők - tájékoztatta a megye legkisebb településének polgármestere hétfőn az MTI-t.
2008. október 13. hétfő 17:08 - Hírextra
A vásárlók csak családos emberek lehettek. Vállalniuk kellett, hogy három év alatt lakhatási engedélyt szereznek a mintegy kétezer négyzetméteres telkekre, amelyek piaci értéke megközelíti a hatszázezer forintot - tette hozzá Mór Antal.

Feltétel volt az is, hogy a támogatott ingatlanok gazdái további öt évig a település lakói legyenek. A 11 telek vevőinek zöme Miskolcról és környékéről érkezett. Jelenleg több az érdeklődő, mint az eladott telek, ezért visszalépés esetén is lesz gazdája az új házhelyeknek.

Aka Kisbértől délre, a Bakony kapujában lévő kisfalu, Fejér megye határán fekszik. A török háborúk után lakatlan pusztává vált települést gróf Batthyány Lajos vette bérbe, szlovák és német ajkú földműveseket telepített a faluba. A nádor húsz telket, földet és erdőt biztosított a telepeseknek.

A falu lélekszáma az 1900-as években volt a legmagasabb, majd a lakosság jelentős része kivándorolt Amerikába. A II. világháború utáni német kitelepítéssel a fogyás felgyorsult és a falu lakosainak száma ekkor már kevesebb volt, mint 120 évvel azelőtt. A település legjelentősebb értéke természeti fekvése és háborítatlan környezete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását