2024. május 2. - Zsigmond

Megjelent Bob Dylan nyolcadik kalózfelvétele

Bob Dylan Bootleg Series sorozatának újabb darabja került a boltokba Tell Tale Signs címmel. A tizenhét évvel ezelőtt indult gyűjtemény, amely a folk rock nagy szerzőjének és előadójának korábban "nem hivatalosan" megjelent darabjait "legalizálta", ezútta
2008. október 12. vasárnap 14:38 - Hírextra
A Columbia három változatban is közzétette a most megjelent bootlegeket (kalózfelvételeket). Készült belőlük egy szimpla, egy dupla és egy abszolút ínyenceknek szóló, háromlemezes, úgynevezett "de luxe" kiszerelés is. Ez utóbbihoz 150 oldalas könyvecske (booklet), valamint egy kétszámos vinil kislemezt is jár.

A lemezeken a nyolcvanas évek legvégétől 2006-ig terjedő időszak dalai hallhatók. Összegyűjtötték a szerkesztők az Oh Mercy, a World Gone Wrong, a Time Out of Mind, a Modern Times című albumok készítése során megőrzött, ám lemezre végül nem került felvételeket. Vannak a dalok között az említett eredeti lemezekről ismert felvételek alternatív változatai, több, teljesen ismeretlen vagy ritka koncertfelvétel, továbbá néhány filmzenerészlet, betétdal.

Az "átlagosnak" tekintett dupla albumon összesen 27 szám szerepel, bő két órában, kitűnő hangminőségben, s jár hozzá egy hatvanoldalas booklet is, gazdag képanyaggal és szöveges dokumentációval.

Bob Dylan Bootleg-sorozata 1991-ben indult útjára, miután a Columbia kiadó birtokába kerültek a korábban csak kalózváltozatban és csak viszonylag szűkebb körben ismert felvételek. A bootlegek "kifehérítése" három lemezzel kezdődött, amelyek Dylan pályája első éveinek felvételeiből készültek. A három lemezt a Bootleg Series 1-3 címmel és sorszámmal látták el.

A következő (4.) bootlegre 1998-ig kellett várni, erre a dupla albumra a Royal Albert Hallban 1966-ban adott koncertjének anyaga került. Az 2002-ben megjelent ötödik, szintén dupla lemez 1974-1975-ös élő felvételeket tartalmazott.

A hatodik, ismét dupla albumon Dylan 1964-es, a New York-i Philharmonic Hallban adott koncertjét jelentették meg, míg a mostanit megelőző dupla korongra Martin Scorsese Bob Dylan élettörténet feldolgozó filmjének, a No Direction Home-nak a zenei anyaga került.

A mostani összeállításra került Dylan Grammy-díjas dalai közül a Someday Baby és a Cold Irons Bound alternatív változata, a mostanáig kiadatlan 32-20 Blues, a Can,t Escape From You, továbbá több koncertfelvétel New Yorkból, Londonból, Bécsből, Floridából és a Bonnaroo fesztiválról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását