2024. április 19. - Emma

Állami támogatást a rendőrségnek

A Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti bizottsága szerdai ülésén egyhangúlag úgy döntött, felkéri Demszky Gábor főpolgármestert, hogy a BKV-hoz hasonlóan a fővárosi rendőrség működéséhez is kérjen állami támogatást.
2008. április 9. szerda 13:39 - Hírextra

A testület kihelyezett ülést tartott a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ahol a tagok meghallgatták Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány beszámolóját a rendőrség elmúlt évi munkájáról.

Tóth Gábor elmondta: az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly nem érte el a 100 ezret, ez volt 10 éve a legalacsonyabb. Tovább csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, ezen a területen a felderítés javítását tűzte ki célul a főkapitány. Tavaly 13 ezer rendezvényt biztosított a rendőrség a fővárosban.

A főkapitány emlékeztetett rá, hogy a tavaly tavaszi 600 fős létszámelvonás, valamint a jelentős elvándorlás - tavaly 842-en hagyták el a testületet - nyomán a közterületre vezényelhető erők létszáma 50 százalékkal csökkent. A BRFK létszámhiánya az év elején közel 1.300 volt, ez a rendszeresített létszám 14,8 százaléka.

Megjegyezte: a BRFK létszámhiányán enyhítendő, 300 vidéki rendőr felrendeléséről döntött Bencze József országos rendőrfőkapitány; a felvezényeltek elsősorban a történelmi belvárosban, a pályaudvarokon és a nagyobb aluljárókban teljesítenek szolgálatot.

Mint mondta, a BRFK létszámát rendszerint pályakezdő, vidéki fiatalokból töltik fel, akik rövid időn belül visszatérnek lakhelyükre. A rendőr-szakközépiskolákból és a Rendőrtiszti Főiskoláról nyáron közel 600 fiatal kerül a BRFK-ra, ők azonban mindössze fél-egy évet töltenek majd a fővárosi rendőrségnél.

Tóth Gábor ezért azt javasolta Bencze Józsefnek - aki támogatta a kezdeményezést -, hogy a környező országok gyakorlatának megfelelően, a szakközépiskolai képzés után két évig a kibocsátottak a fővárosi rendőrségnél teljesítsenek szolgálatot. Megjegyezte: ez várakozásaik szerint lassítaná a fluktuációt és a kormányfő által meghirdetett rendőrlakás-program is csökkentheti a létszámgondot.
A főváros rendőrsége tavaly teljesítette vállalt célkitűzéseit, és jelentős többletszolgálat árán, megfelelően szolgálta és védte a főváros lakosságát és a közösségi rendet - tette hozzá.

A főkapitány beszámolójára reagálva Kosztolányi Dénes (Fidesz) alelnök azt javasolta a bizottságnak, kérjék fel a főpolgármestert, hogy Demszky Gábor kérjen a BKV-hoz hasonlóan 18 milliárd forint állami forrást a BRFK működéséhez.

Ezt a javaslatot Danielisz Béla (MSZP) elnök a bizottság szakmai hitelességére hivatkozva nem tartotta elfogadhatónak, helyette azt javasolta, számolják ki, mennyi pénz szükséges az 1.500 fős létszámhiány megoldásához, az 1.500 rendőrlakás biztosításához és a fővárosi rendőröknek juttatandó 30 százalékos Budapest-pótlékhoz, majd ezt az összeget kérje Demszky Gábor a miniszterelnöktől és az igazságügyi és rendészeti minisztertől.

Mint mondta, a javaslatot indokolja, hogy ekkora létszámhiány pótlását a rendőrség sem belső átcsoportosítással, sem toborzással, sem az önkormányzatok fokozottabb szerepvállalásával nem tudja megoldani. Az állami támogatás nélkül - mint mondta, és ezzel a képviselők egyetértettek - a közrend, közbiztonság nem javulhat Budapesten. Emlékeztetett rá: az ismertté vált bűncselekmények száma csökken, azonban egyre erőszakosabb az elkövetés módja, ami közterületi rendőri jelenléttel megelőzhető lenne.

Danielisz Béla javaslatát a képviselők egyhangúlag elfogadták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását