2024. május 2. - Zsigmond

Botrányos jelenetek egy vállalati vacsorán

Nálunk is egyre inkább hódít az interaktív színház. Külföldön már nagyobb hagyománya van a kocsmai verekedésbe fulladó céges fogadásoknak, melyek egy valóságshow résztvevőivé változtatják a mit sem sejtő munkatársakat. A rendezvényszervezők egyre inkább k
2008. október 12. vasárnap 18:06 - Zetelaki Réka
Hazánkban az első nagyobb jellegű interaktív előadás október 11.-én kerül megrendezésre a Mammut2 üzletközpontban. A holland Wunderbar társulat színészeitől egy a fogyasztásról, az érzelmek valódiságáról, látszat és valóság viszonyáról szóló előadást tekinthet meg a nagyérdemű. A „megtekintés” azonban ebben a formában nem fedi a valóságot, ugyanis a közönség tagjai az előadás szereplőivé válhatnak.

Az interaktivitás lényege, hogy a nézők fülhallgatón keresztül végigkövethetik a párbeszédeket (angolul), és csak a darab közben bontakozik ki számukra, hol is vannak, és kik is tulajdonképpen a valódi szereplők. Így válnak a pláza-látogatók potenciális színészekké, és részük lehet a „mások privát életébe való bekukucskálás élményének”. A Magna Plaza című produkció az interaktivitás mellett a helyszínnel is újítást hoz a megszokott „színházi életbe”. Egy pláza ugyanis nem minden darab színpadául szolgálna megfelelően. Az előadás ezzel is a valóság, a mindennapi élet érzetét sugallja, beleolvadva a bevásárlóközpont mindennapi életébe. Nem tekinthető a plázakultúra kritikájának, inkább közösséget vállal a tömeg-, illetve popkultúrával.

Botrány vacsora közben

Az interaktív előadásoknak azonban más fajtája is él Európában. Magyarországon még kevésbé működnek ilyen jellegű társulatok, csak a Momentán Társulat foglalkozik többek között a színészetnek ezzel a módjával. Az előadók általában „házhoz mennek”, leginkább céges rendezvényekre hívják őket. Ilyenkor beépülnek a cég dolgozói közé, akik nem is sejtik, kik ülnek közöttük. A vacsora közben, ahogy egyre oldódik a hangulat, kibontakozik egy konfliktus, aminek témája általában szerelem, viszály, korrupció.

Általában a főnököt buktatják le sikkasztással, vagy egy románc lelepleződik le, akár a cég munkatársai között. Ekkor természetesen a szeretők házastársai patáliát csapnak, és gyakran kiabálásba, asztalfelborításba, verekedésbe fullad a dolog. Ekkor már sejtheti az asztaltársaság, hogy szituációba keveredett. Az előadás természetesen interaktív, tehát a tagok bevonásával, zavarba hozásával színesítik az estét, valamint rákényszerítik őket, hogy foglaljanak állást például a szeretők, vagy a felszarvazottak mellett.

Turistaösvényről egyenesen az őrsre

Hazánkban a landy-group szervez interaktív outdoor előadásokat, szintén leginkább cégeknek, partnerek, ügyfelek, munkatársak összehangolása érdekében. Ezek keretében a résztvevők előre megkapják a programot, illetve különböző információkat e-mailben, tehát a kerettörténetet elvben ismerik. Azonban a program hamar eltér az eredetitől, és a résztvevők nem tudják eldönteni, mi tartozik a tréning keretei közé, és mi a valóság. Rendőrautók, quadok, rádió adó-vevők kerülhetnek elő, valamit különböző eszközök számos fajtája, amik megdöbbentővé, kétségbeejtővé teszik a kalandokat. Mindenesetre a játék valóban összehozza a résztvevőket, akik csak egymásra számíthatnak a fizikai, illetve mentális kihívásokkal szemben. Többek között ezért tilos az alkoholfogyasztás, hiszen egy kicsit is bódult állapotban veszélyessé válhat egy ilyen „valóság show”. A program különlegessége abban rejlik, többek között, hogy teljességgel igazodni tud a résztvevő vállalat profiljához, tevékenységéhez, a színészek ezek figyelembe vételével alakítják a teljes eseménysorozat vezérfonalát.

Ezért ha valakit egy munkahelye által szervezett programon nevetséges indokkal letartóztatnak, nem feltétlenül kell elkezdenie a rendőrséget minősíteni, nyugodtan gondolhat arra, egy „kész átverés” áldozatává vált.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását