2024. május 6. - Ivett, Frida

Visszaköltöztünk Berlinben

"Visszatérés immár a jövő helyszínére" címmel számolt be hétfőn a német Süddeutsche Zeitung a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum új épületének az elmúlt hét végén történt átadásáról.
2007. december 3. hétfő 13:42 - Hírextra
A tekintélyes német újság az írás bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy az intézet a régi történelmi helyszínre költözött vissza, a klasszicista Berlin szívébe, a Humboldt egyetem és a Gorkij színház közvetlen közelébe. A modern fehér épület ugyanakkor sajátos emléket is állít a Collegium Hungaricum régi történelmi épületének, amely a húszas években számos emigráns magyar találkozóhelye volt.

Az épület - mint a lap fogalmaz - rendkívül jól illeszkedik a környezetbe, amellyel számos ablakán keresztül létesít szoros kapcsolatot, egyben pedig összeköttetést létesít a klasszicizmus és az építészeti modern között.

Az újság beszámolt a szombaton rendezett nyílt napról, amelynek során a berliniek megismerkedhettek az ötemeletes épülettel, s hangsúlyozta: mindez elsősorban azt jelzi, hogy - mint fogalmazott - egy kis ország nagy vállalkozásba kezdett. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az 1973 óta bérelt, átmeneti otthonában, az Alexanderplatzon a kulturális intézetnek mind az egykori NDK-s időkben, mind a fordulat után jó híre volt. A Dorotheenstrasseen fekvő új épület a maga teljes egészében azt bizonyítja: a Magyar Köztársaság számára Berlin a külföldi kulturális politika fővárosa.

A cikkíró, Lothar Müller idézte Hiller István oktatási és kulturális minisztert, aki Joschka Fischer volt külügyminiszterrel és Konrád György íróval, valamint Christina von Braunnal, a Goethe Intézet elnökségi tagjával folytatott pódiumbeszélgetésen a többi között kijelentette: "Nekünk Berlinre kell összpontosítanunk, s Berlinre összpontosítunk is, mert tudjuk, hogy a német főváros egyfajta közvetítő kikötő kultúránk számára. A mi elszigetelt nyelvünk Kertész Imre, Esterházy Péter, Konrád György vagy Nádas Péter tolmácsolásában itt vált nemzetközi irodalommá... Új épületünk is bizonyítja, hogy bízunk Berlinben."

"Magyarországtól tanulni" címmel számolt be az új épület avatásáról a Berliner Zeitung is, részletesen ismertetve a Collegium Hungaricum történetét. Az újság dicsérte az épület kivitelezését, hangoztatva, hogy a modern épület sokkal jobban illeszkedik a régi berlini házak közé, mint több más "kritikus rekonstrukció" a főváros más központi helyszínein. "Kínos, hogy gyakran a külföldiek azok, akik Berlint figyelmeztetni kívánják a régi tanulságokra" - fogalmazott a lap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását