2024. április 24. - György

Küszöbön az évszázad doppingbotránya

Újabb mérföldkövéhez érkezett a dopping elleni harc, újabb szer jelent meg ugyanis a köztudatban. Ráadásul úgy nézett ki, hogy a CERA jött, látott, és győzött. A friss dopping azonban máris a NOB célkeresztjébe került: újravizsgálják ugyanis a pekingi oli
2008. október 11. szombat 12:19 - Gedei Szilárd
Aki doppingolt, nem aludhat nyugodtan – mondják mostanság a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban. Már az olimpia után rebesgették, hogy aligha fog úgy elmúlni a játékok utáni néhány év, hogy ne derüljön ki: már Pekingben sokan éltek egy akkor még a doppinglistán nem szereplő, viszonylag új szerrel. A szakemberek azonban már akkor is figyelmezettek: az olimpia ideje alatt  ellenőrzés céljából levett mintákat még nyolc teljes évig megőrzik, és bármikor lepattinthatják a több, mint ötezer kémcső kis kupakját. Úgy néz ki, most eljött az idő: a NOB újra előveszi mind az ötezer pekingi mintát, és átvizsgálja mindet, mégpedig a harmadik generációs EPO, az úgynevezett CERA nyomait kutatva.

Van újabb anyag?

Mi is az a CERA?
Az eredetileg vérszegénységben szenvedő vesebetegeknek kifejlesztett készítményt – a Continuous Erythropoietin Receptor Activator rövidítése – tavaly júliusban hozták forgalomba az Európai Unióban. Mellékhatása lehet többek között a magas vérnyomás, fejfájás és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja.
Doppingszerként abban különbözik elődjétől, hogy heti 1-2 kezelés helyett elég 2-4 hetente befecskendezniük a versenyzőknek, mivel egy hordozóanyaghoz kötődik, és a nagy molekulákat kevésbé gyorsan dolgozza fel a szervezet. (MTI)
Mi sem mutatja jobban az új dopping okozta helyzet komolyságát, mint hogy a profi kerékpáros berkekben már áll a bál (ott mondjuk mindig van valamilyen aktuális doppingtörténet). Neves bringás klasszisok, a német Stefan Schumacher és az olasz Leonardo Piepoli dőltek már meg az új szerrel, és az idei Tour de France győztese, Carlos Sastre neve is összefüggésbe került az újonnan tiltott szerrel. Sőt CERA gyanúval hozták összefüggésbe a tavalyi Stuttgarti világbajnokság időfutamán győztes svájci Fabian Cancellarát is, ami csak azért érdekes, mert azon a vébén bizonyos Bodrogi László lett az ezüstérmes...

A kerékpáros berkekben persze mindig is divat volt a legújabb doppingszerek használata, s pont ez adhat okot az aggodalomra ebben az esetben is. Egyes bennfentesek szerint ugyanis pont az, hogy sorra buknak meg CERA használattal a sportolók jelentheti azt, hogy ennél az anyagnál is van már újabb. Azzal indokolnak, hogy az ilyen típusú szerek kimutatásának elérése legalább ugyanannyi időbe telik, mint a kikísérletezése.

Mégis van valami a vérben. Egyesek szerint ráadásul sokak vérében. Kétségtelenül benne van a levegőben, hogy eget rengető botrány tör ki, és a pekingi eredményeket átírja az új szer, a CERA.

Nem csak CERA-t keresnek

A CERA az EPO azon fajtája, amely hosszabb ideig megmarad a szervezetben, a hosszabb felezési idejének köszönhetően. Ugyanolyan EPO tehát, mint az eddigiek, csak folyamatosan aktiválja az EPO receptorokat. Csak ennek 130 óra a felezési ideje, s nem négy-hat óra, mint az eddigieknek – tudtuk meg a Magyar Antidopping Csoport vezetőjétől, Tiszeker Ágnestől.

Mi is az az EPO?
Az EPO (eritropoietin) olyan hormon, amely elősegíti a vörösvértestek termelődését. Használatával a sportoló izomzata több oxigénhez jut. Az első generációnál még változatlan formában alkalmazták, a másodikban néhány alkotórészét kicserélték, a harmadikban pedig hordozóanyaghoz kötötték. (MTI)
Ennek a szernek találták meg most a pontos összetételét, megvannak rá a tesztek is. Innentől kezdve tehát a CERA-típusú szerek kimutathatóak. Ez történt a Tour de France-on is – mondta a Hírextrának Tiszeker. Az pedig, ha a WADA, a NOB, vagy bármely nagyobb doppingellenes szervezet harcot hirdet valamelyik szer ellen, az előbb-utóbb biztos lebukásokkal fog folytatódni.

A korábbi hírekkel ellentétben azonban nem vizsgálják meg az összes levett mintát, mert egészen egyszerűen nincs rá szükség. Vannak olyan sportágak, amelyek nem érzékenyek erre az anyagra, mert egész egyszerűen semmi értelme nem lenne vele doppingolni. A CERA ugyanis elsősorban az állóképességi sportok berkein belül lehet sikeres, mint például az atlétika, az úszás, kerékpár, esetleg a kajak-kenu. A szer ugyanis az izmok oxigénellátottságát hivatott felturbózni. Amint Tiszekertől megtudtuk, valószínűleg csak a gyanús sportágak versenyzőit fogják újra ellenőrizni. Az EPO kimutatása amúgy sem egy olcsó mulatság, de mint azt a MACS-vezetőtől megtudtuk, olyan információk is keringenek a doppingharcosok szűk berkein belül, hogy ha már egyszer leporolják a mintákat, akkor nem csak az EPO-ra, hanem más újdonságnak számító anyagokra (szteroidokat) is fókuszálnak majd. Tehát arról, hogy hány mintát fognak az erre a célra fenntartott akkreditált laborokban megvizsgálni még nincs hivatalos információ.

Bukunk vagy előrelépünk

Persze minket magyarokat leginkább az érdekel, hogy milyen következményekkel járhat az egész ügy ránk nézve. Tiszeker Ágnes azonban meglepő nyugalommal mondta el a Hírextrának, hogy szerinte a magyarokkal nem lesz baj. – Minket mindössze abból a szempontból fog érinteni, hogy esetlegesen előreléphet valaki sportolóink közül, mint ahogyan azt Pars Krisztián esete is mutatja a fehérorosz kalapácsvetőkkel – mondta Tiszeker. Megjósolni azonban nehéz, hogy mennyire fog átrendeződni ezáltal az élmezőny. Arra azonban ne számítsunk, hogy a legnagyobb sztárok buknak le majd sorban. Michael Phelps, vagy éppen Usain Bolt bukása ugyanis komoly, beláthatatlan következményekkel járna (attól eltekintve, hogy minket magyarokat hogyan érintene). Ha ugyanis tömeges bedőlések lesznek, az néhány sportág búcsúáriáját is jelentheti: már így is gondolkodnak azon, hogy az egyik legfertőzöttebb sportágnak kikiáltott kerékpárt leveszik az olimpia programjáról.

Azt pedig, hogy mely nemzet olimpikonjai aludhatnak a legkevésbé jól az eredményekre várva csak tippelni lehet. A CERA beszerzésének ugyan van egy ára, de ma már mindent meg lehet rendelni az interneten is – ne legyenek illúzióink, a CERA alapú EPO-t is. Tiszeker szerint ez az anyag sem olcsó, de néhány gazdagabb, nagyobb laborháttérrel rendelkező országban már arra mennek rá, hogy kivédjék a mellékhatásait, és inkább az adagolásra koncentrálnak. Lényegében tehát az kerül többe, hogy valamilyen módon kevésbé kimutathatóvá váljon a szer, és hogy ne okozzon mellékhatásokat a használata.

Mindig  van jobb

Addig azonban, amíg a lehet, hogy meglepő eredményekre várunk mindenképpen érdemes elmondani: ha most nem is tudnak semmilyen tiltott anyagot kimutatni a mintákból, eltehetik még későbbre. Van ugyanis egy olyan szabály, hogy a mintavételtől számított nyolc évig meg kell őrizni a levett testnedveket, és bármikor újra lehet őket vizsgálni. Azaz Michael Phelpsről is kiderülhet akár London után is, hogy még Pekingben doppingolt. Bár egyesek amondóak, hogy néhány gyanúsan nagy alakja az idei olimpiának nem is CERA-t használt, hanem valamilyen annál is szuperebb anyagot.

Amit ha most elkezdenek kutatni, csak nagy szerencsével lehet föltenni nyolc éven belül a doppinglistára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását