2024. május 6. - Ivett, Frida

A mükénéi harcos importkardja

A mükénéi harcos, aki több mint háromezer évvel ezelőtt esett el Görögország nyugati részén, egy ritka, aranyszállal díszített markolatú kard büszke tulajdonosa volt - a fegyver az Appennini-félszigetről származott.
2008. október 11. szombat 12:25 - Hírextra
"Ez rendkívül ritka lelet, különösen ha figyelembe vesszük az aranyszállal körbetekert markolatát. Ismereteink szerint ilyen kard még sohasem került elő Görögország területén" - mutatott rá Maria Gatszi régész.

Az Archaeologica című régészeti honlap szerint az Ausztriában végzett anyagvizsgálatok szerint a Kr.e. XII. századból származó 94 centiméteres kardot itáliai eredetű bronzból kovácsolták.

A mükénéi harcos földi maradványaira egy éve, útépítés során bukkantak az Athéntől 300 kilométerre nyugatra fekvő Amfilohia város közelében. A leletek között akadt egy csontmarkolatú bronzkard, egy pár lábvért, nyíl- és dárdahegy, arany boroskupa, bronzüst, valamint egy tőr. Az utóbbi szintén ritkaságnak számít a maga nemében, mivel kétféle fémből - bronzból és vasból - készítette az egykori fegyverkovács.

A leletek azt bizonyítják, hogy a mükénéiek kiterjedt kereskedelmet folytattak a földközi-tengeri térség más civilizációival.

A műkénéi civilizáció, amely a mai Görögország csaknem egész területére kiterjedt, s kolóniákat alapított Kis-Ázsiában és Cipruson, a Kr.e. XVII. és XII. század között virágzott. Kr.e 1400 körül kiterjesztette uralmát a minószi civilizáció központjára, Krétára is.

Ezt a társadalmat katonai arisztokrácia irányította. A mükénéi nemeseket kaptársírokba (tholoi) temették. Ezek nagy kör alaprajzú kamrák voltak magas boltozatos tetővel, kővel szegett széles bejárattal. Az elhunyt mellé nem egyszer helyeztek tőrt vagy más hadifelszerelést. A nemeseket gyakran helyezték sírba aranymaszkkal, tiarával, páncéllal és drágakővel díszített fegyvereikkel együtt. A halottakat ülve temették el és a nemesek egy részét mumifikálták.

A mükénéi civilizáció Kr.e 1100 körül omlott össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását