2024. április 25. - Márk

Az energiatakarékos izzók károsak az egészségre

Az energiatakarékos izzók ultraibolya sugarakat bocsátanak ki, ezzel hozzájárulnak a bőrbetegségek kialakulásához - állapította meg egy, a brit kormány által végzett egészségügyi kutatás.
2008. október 11. szombat 09:10 - Hírextra
Elővigyázatosságra inti az embereket a brit közegészségügyi hivatal, amely egy felmérésben megállapította, hogy túl sok UV-sugarat bocsátanak ki magukból az energiatakarékos izzók. Mindez azt jelenti, hogy a fényérzékenyeknél könnyebben alakul ki lupus, ekcéma, valamint egy másik hematológiai betegség, a porfíria.

Ezek együtt több tízezer embert érintenek Nagy-Britanniában.

Az energiatakarékos izzók több mint 20 éve vannak jelen a piacon. Két típusuk létezik, a régebbi, az úgynevezett nyitott izzó a veszélyesebb, ehhez nem szabad túl közel tartózkodni vagy hosszú órákon keresztül égetni, mert annak olyan hatása lehet a bőrre, mint ha valaki nyáron 24 órát eltöltene a tűző napon.

Az izzók újabb generációját azonban már vastagabb üvegréteggel vonták be, így azok nem bocsátanak ki magukból annyi sugarat.

Az Európai Unió törekvése az, hogy a háztartások mindegyike cserélje le a hagyományos izzót energiatakarékosra, ezzel ugyanis jelentősen csökkenne az energiaigény, így az áram előállításánál keletkezett szén-dioxid mennyisége is. Sokan azonban éppen egészségügyi okokra hivatkozva támadják ezt a törekvést.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását