2024. április 30. - Katalin, Kitti

Páfránnyal a szélütés ellen

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) leveléből készült kivonat jelentősen csökkentheti a szélütés által okozott agykárosodást - közölték amerikai kutatók a Stroke című orvosi szaklap legfrissebb számában.
2008. október 10. péntek 18:23 - Hírextra
Azok az egerek, melyek naponta kaptak ginkgókivonatot a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen, mielőtt laboratóriumi körülmények között szélütést váltottak ki náluk, csak fele károsodást szenvedtek el, mint a szert nem fogyasztó társaik.

Ha korábban nem, de öt perccel a szélütés után adtak ginkgókivonatot az egereknek, akkor hatvan százalékkal kevesebb károsodás történt agyukban az első napon, mint azoknál az egereknél, amelyek utólag sem kaptak a szerből. Azok az egerek, melyek a szélütés után négy és fél órával hozzájutottak a páfrányfenyő kivonatához, körülbelül egyharmaddal kevesebb agyi sérülést szenvedtek el, mint a kontrollcsoport egerei.

Sylvain Dore kutatásvezető szerint a ginkgó hasonlóan előnyös lehet a szélütésen átesett embereknél is, védheti az agyat a károsodástól.Dore és munkatársai úgy vélik, a páfrányfenyő leveléből készült kivonat emeli egy HO-1 jelű enzim szintjét, amely antioxidánsként védi a stresszhatás alatt lévő sejteket a szabadgyökök ártalmaitól. Elméletük igazolására genetikailag módosítottak egereket úgy, hogy azokban ne termelődjön az enzim. Amikor a génmódosított kísérleti állatoknak adták a kivonatot, nem jelentkezett védőhatás, hiszen az enzim, melynek szintjét emelné, ebben az esetben egyáltalán nem termelődött.

A páfrányfenyő legalább 270 millió éve él a Földön, az egyik legrégebbi, egyúttal az egyik leghosszabb életű fa, ezer évnél idősebb példányai is ismertek. Levelét és gyökerét a hagyományos kínai orvoslásban is alkalmazzák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását