2024. május 14. - Bonifác

Miről is szólt a NATO-csúcs

A kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben is részt vesz ezentúl a NATO vezetésével működő nemzetközi biztonsági erő (ISAF) Afganisztánban, ha ezt a kabuli kormány kéri - ebben egyeztek meg az atlanti szervezet védelmi miniszterei budapesti tanácskozásu
2008. október 10. péntek 19:31 - Hírextra
Döntöttek a miniszterek pénteken arról is, hogy - általánosságban - a NATO több csapatot telepíthet. Megerősítették, hogy támogatják Grúzia területi integritását, ugyanakkor nem volt szó az ország meghívásáról a tagság előszobáját jelentő akciótervbe.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter áttörésnek nevezte az ISAF mandátumának kiterjesztését a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozók és a droggyártás bázisai elleni fellépésre. Ugyanakkor közölte, hogy Magyarország ebben nem vesz részt, mivel nem rendelkezik olyan katonai erőkkel Afganisztánban, amelyek ezt lehetővé tennék. Hangsúlyozta azt is, hogy Baglán - a magyar újjáépítési csoport tevékenységi területe - nem tartozik azok közé az afgán tartományok közé, ahol szükség van erre a műveletre.

Rahim Vardak afgán védelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozva, hogy a nemzeti erők öt-tíz éven belül mindenképpen átvehetik az irányítást Afganisztánban.
A NATO miniszterei megállapodtak arról, hogy növelik a csapatok telepíthetőségi arányát. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár hangsúlyozta, a szervezet átalakulásáról folytatott tanácskozás legfontosabb eredménye, hogy a haderők telepíthetőségére vonatkozó előírást az erők jelenlegi 40 százalékáról 50 százalékra emelik, s így a szövetség jobban alkalmazkodhat a jelenkori kihívásokhoz.

Bár abban nem volt vita a tagállamok között, hogy az afganisztáni misszióhoz több szállítóhelikopterre van szükség, ennek finanszírozásáról nem sikerült Budapesten megállapodni. Ezt egy vezető amerikai diplomata kiábrándítónak nevezte, mivel - mint mondta - a 30-40 légi jármű felújításához néhány tízmillió dollárra lenne szükség.

A budapesti megbeszélésen már előkészítették a résztvevők a katonai szövetség jövő évi, jubileumi csúcstalálkozóján elfogadandó új stratégiát.

A kétnapos találkozó keretében tartott NATO-Grúzia bizottsági ülésen a miniszterek megerősítették, hogy a NATO támogatja a kaukázusi állam területi integritását. Fegyvereket nem szállít a NATO Grúziának, de segítséget nyújt a stratégiai tervezésben és hozzájárul az augusztusi orosz-grúz konfliktus utáni újjáépítéshez. Grúzia meghívásáról a tagsági akciótervbe azonban nem volt szó, erre decemberben tér vissza a szervezet.

A grúz védelmi miniszter ugyanakkor azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy úgy számolnak, országuk decemberben meghívást kap a NATO-tagsági akciótervbe, addigra teljesítenek minden feltételt. Davit Kezerasvili úgy vélekedett: Grúzia népe és kormánya egységesen támogatja az átmenetet az érett demokrácia megvalósításához, erről az úttól senki sem tudja az országot letéríteni.
Kezerasvili találkozott a Fidesz elnökével is; Orbán Viktor azt mondta, egyértelműen támogatják, hogy Grúzia minél hamarabb NATO-tag lehessen.

Az atlanti szervezet főtitkára közölte, úgy tűnik, az oroszok eleget tettek a békeszerződésben foglaltaknak és az éppen pénteken lejáró határidőig visszavonták csapataikat a grúz-orosz háború előtt fennálló vonalak mögé. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Oroszországgal fenntartott viszonyban még nem lehet visszatérni a korábbi kerékvágásba.

John Craddock tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka a brit Reuters hírügynökségnek nyilatkozva arra mutatott rá, hogy Oroszország grúziai behatolása arra késztette a szövetséget, vizsgálja felül a tagállamok biztonságával kapcsolatos feltevéseit, s ez "új eshetőségi terveket" követelhet meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását