2024. március 29. - Auguszta

Kultúrrántotta - Kellenek az okostojások

Több világnap van egy évben mint „normális”, ami azt jelenti, hogy minden egyes nap legalább egy, de nem egyszer két-három dolgot ünneplünk, legalábbis hivatalosan. Ám az emberek jó része csak pár kiemelttel foglakozik (AIDS világnapja, föld n
2008. október 10. péntek 08:49 - Pásztor Balázs
Mert egészséges

Miért is olyan fontos a tojás? Egyrészt mert alapvető élelmiszer, megszámlálhatatlanul sok étel alapanyaga vagy kiegészítője a tojás. Másrészt a legújabb kimutatások szerint kifejezetten fontos szerepet tölt be az egészséges életmódban, több szempontból is. De kezdjük inkább az elején.

A tojás laktató és hosszú ideig elnyomja az éhségérzetet, ezért mind a reggeli, mind a szénhidrátmentes fogyókúrák leggyakoribb alapanyaga. Egy átlagos ember három tojástól jól lakik, ráadásul ennek összege is kijön mindössze száz forintból (persze egy igazi rántottához vagy tükörtojáshoz nem árt némi hús és fűszer). Csúcsminőségű a fehérjetartalma az ételek közt (biológiai kutatásoknál, kísérleteknél nem véletlenül a tojást szokták alapul venni, mint fehérjét), ráadásul mindössze 75 kalóriát tartalmaz. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális (1/3-ad rész telített, 1/3-ad rész egyszeresen-,1/3-ad rész többszörösen telítetlen), ráadásul a legújabb orvosi kutatások alapján a tojásnak egyáltalán nincs szerepe a magas koleszterinszintben. A tojásban rengeteg a csontokat építő kalcium és egyéb vitamin (a C-vitaminon kívül, az alapvető vitaminok mellett kartinoidok, amik a látásra vannak pozitív hatással, valamint kolin, mely agy és memóriafejlesztő és kiemelt szerepe van az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében).

Rohanó világunkban a kényelmi szempont sem utolsó, hisz a legtöbb tojásétel percek alatt, egyszerűen elkészül. A magyar gasztronómia igen széles körben használja fel a tojást, de közel sem annyira, mint egyes keleti országok ahol akár negyvenötfajta felhasználási technikát is ismernek rá (magyar ráta ez ügyben 8-10 féle). A tojás hűtőben akár egy hónapig, normál környezetben négy-öt napig eláll, ráadásul sárgája és fehérje külön felhasználható. Nemrég indult be az „okos tojás” program is, mely speciális takarmánnyal ellátott és körülmények közt tartott tyúkok tojásai, miknek következtében háromszor több omega-3 zsírsavat és ötször több E-vitamint tartalmaznak a normál tojásoknál, mellyel a Magyarországon pusztító szív és érrendszeri megbetegedések ellen akarnak fellépni.

Gazdasági ágazat

A világon megközelítőleg 4930 millió tojótyúk 53,4 millió tonna tojást pottyant ki magából, évente. Ezen "tortából" Kína szakítja ki a legnagyobb darabot, majd 1000 millió tyúkkal, és a hozzá tartozó 20,25 millió tonnával, míg az Eu-25ök csupán szerény másodikak az ő 342 millió tojójukkal. Mégis a legnagyobb exportáló országok közé az USA és Hollandia tartozik, míg a legnagyobb importáló Németország személyében kerül ki. A legtöbb tojást fogyasztó országok Mexikó, Kína és Japán (350, 340 és 330 tojás/fő /évvel), míg Magyarországon a tendencia erős visszaesést mutat (2002 301, míg 2006-ban 276), ám vannak olyan országok, kik ennél jóval kevesebbet vesznek magukhoz (India: 40).

A hazai tojástermelői ágazat erős válságban van. A jérceállomány két év alatt 20%-al csökkent, ráadásul az árak sem épp úgy alakulnak, ahogy az megfelelő lenne. Míg egy szem tojás önköltségi ára 35%-al nőtt, addig a tojás felvásárlói ár csak 15%-al, míg a fogyasztói ára 20%-al. Az ágazat tagjai tavaly szerveződésbe kezdtek, amelynek jutalma a Gazdasági Versenyhivataltól kapott 120 milliós bírság lett. Ha ezt összekapcsoljuk a szigorú EU-s határozattal, mely hazánkbeli szalmonella fertőzöttségi rátát igyekszik visszaszorítani (36,6%-ról 2%ra) és melynek következtében baromfik ezreit vágják le, ezen felül jelentős többletköltségeket terhelnek a tulajokra (melyeken mind az EU, mind a kormány próbál támogatás formájában segíteni, de így is marad jelentős többletköltség), akkor rájöhetünk, hogy nem véletlenül ment már csődbe több tojástermelő.

Szalmonella
A szalmonella állatok (főleg szárnyasok) által hordozott baktérium, mely szereti a meleget és a nedvességet, így nyáron komoly problémákat tud okozni, főleg az idősök és gyerekek körében. Főbb elterjedési helyei a strandok és menzakonyhák világa, az EU-ban évente 180.000 ember fertőződik meg vele. Ugyanakkor könnyű vele végezni, ugyanis 70 foknál elpusztul, így főzés, sütés vagy hőkezelés hatására minden étel szalmonellástalanítható.
A helyzeten nem javít a mindenfajta költségek további növekedése, és az egyre beáramló olcsó külföldi tojás sem. Csak a takarmány ára 2005-ről 2008-ra 70%-al növekedett (igaz, most lassú visszaesést mutat). Az EU nemigen hagy nyugtot, ugyanis 2012-re életbe lép az a szabályzat mely szerint a tyúkokat speciális ketrecekben lehet csak tartani, ahol most a teljes tyúkállomány alig 5%-a lakik, és a legtöbb termelőnek nincs pénze a váltásra (és erre - az eddigiekből úgy tűnik - az állam sem szándékozik adakozni EU-s forrásokból). Fontos megemlíteni még a nemrégen bevezetett, tojásokon lévő nyilvántartási számot, melyet minden 350 tojónál többel rendelkező termelőnek alkalmaznia kell, és melyről szinte mindent le lehet olvasni, a megvételre szánt tojással kapcsolatban.

Kultúra

A tojás nem csak étel, vagy gazdasági ágazat, hanem egyben kultúránk szerves része is. Azon kívül, hogy a szépségápolásban már ősidők óta használják a haj és bőr kényeztetésére, megerősítésére, bizonyos keresztény ünnepekre gondolva (mint a húsvét) kifejezetten kultikus szerephez is jutott. A népművészet régen ismeri a tojás festésének, díszítésének hagyományát, a néphitben pedig a termékenység, a világ, új élet létrejöttének szimbóluma. Zengővárkonyban nyílt az évezredfordulón az ország első tojásmúzeuma, mely évente 14000 látogatót fogad. Itt megismerkedhetünk a tojásfestés, kaparás, magozás, patkolás és egyéb technikák művészetével, valamint több ezer tojás remeket csodálhatunk meg, mely 19 ország 55 gyűjteményéből lett összeverbuválva. 2007-ben, a látogatók szavazatai alapján, elnyerte az év vendégbarát múzeumának címét.

Siófokon is nyílt egy tojásművészeti kiállítás, a 6. balatoni nemzetközi tojásfesztivál alkalmából. A háromnapos rendezvényen (október 10-12.) neves könnyűzenei (Lola, Kispál, Karthago, Korál, Charlie, stb.) és népi előadók (Jeratel hastánc, lengyel folklór produkciók, „blaue” Enzian német hagyományőrző csoport, stb.) szórakoztatják a közönséget, természetesen kulturális és gyermekprogramokkal fűszerezve. Temérdek tojásételen túl Guinness-rekord kísérletre is készülnek: a világ legnagyobb reneszánszos tojásételének elkészítésére (Bonfininek kedvenc tojásos étele) több mint tízezer tojás felhasználásával. A MÁV 50%-os kedvezményt biztosít minden leutazónak.

Mint megtudhattuk a tojás több mint olcsó, finom és egészséges étel: gazdasági tényező, kulturális érték, a világ keletkezésének jelképé. És remélhetőleg a holnapi reggelink alapanyaga.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását