2024. május 6. - Ivett, Frida

Kilakoltatás helyett adósságkezelés

Balassagyarmaton csaknem hatvan jogcím nélküli lakáshasználó ügyét rendezik adósságkezelési programmal, így a nagy tartozásokat felhalmozók közül csak azokra vár kilakoltatás, akik a minimális együttműködésre sem hajlandók - mondta az MTI-nek pénteken a v
2008. október 10. péntek 12:59 - Hírextra
Csach Gábor (Fidesz), Nógrád megye második legnagyobb városának alpolgármestere közölte: 2007 elején elindították a kilakoltatási eljárásokat, mivel 58 jogcím nélküli lakáshasználó addigra már 16 millió forintos tartozást halmozott fel lakbérekből és közüzemi díjakból.

A folyamatot azonban még az elején leállították, és - mivel az érintettek fele roma származású - megállapodtak a helyi kisebbségi önkormányzattal, hogy folyamatosan felülvizsgálják valamennyi kilakoltatásra váró helyzetét, az eljárást pedig csak azoknál folytatják le, akik nem hajlandók az együttműködésre - tette hozzá.

Elmondta: 2007 októberében eltörölték a büntető lakbért. Az előző önkormányzat ugyanis úgy próbálta kiüríttetni ezeket a lakásokat, hogy háromszorosára emelte a lakbért, ezzel azonban csak több lett az adósság.

Az önkormányzat a jogcím helyreállítása érdekében adósságkezelést, segélyezést és az adósság átütemezését is lehetőségként kínálta fel.

Csach Gábor tájékoztatása szerint a tartozások összege 2008 áprilisára 12 millió forintra, az érintett családok száma pedig 50-re csökkent.

Volt, aki önként hagyta el a lakást, a többiek kifizették a tartozást, így újra bérleti szerződést kaptak - mondta.

Medvácz Lajos, a város fideszes polgármestere személyesen beszélt az adósokkal, akik közül heten sem tárgyalásra, sem fizetésre nem voltak hajlandók, ellenük megindították a kilakoltatási eljárást.

Az alpolgármester közölte: folyamatosan figyelik a tartozások alakulását, és keresik a lehetőséget, hogy a törvényi hiányosságok ellenére is a rendszerben tartsák azokat, akik hajlandóságot mutatnak arra, hogy segítsenek magukon.

Balassagyarmaton ezzel párhuzamosan elkezdték egy harmincéves belvárosi gettótelep felszámolását is. A Rákóczi út 3. szám alatti, életveszélyessé vált épületet lebontják, és hosszabb távon az egész, öt házból álló sort szanálják majd, a lakókat pedig önkormányzati bérlakásokban helyezik el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását