2024. május 3. - Tímea, Irma

Huszonötféle produkció tíz nap alatt

Huszonötféle produkció tíz nap alatt - péntektől a főváros számos helyszínén várja a zene, a tánc, a színház, a film és a képzőművészet szerelmeseit a Budapesti Őszi Fesztivál (BŐF), amelyen a magyar kortárs művészet nagy öregjei és fiatal tehetségei mell
2008. október 10. péntek 11:18 - Hírextra
A kortárs norvég dzsessz képviselőinek monstre koncertjét, a legendás német rendező, Rainer Werner Fassbinder legjelentősebb játékfilmjeit, a világhírű, Párizsban élő koreográfus, Nagy József különleges performanszát, a színházi műfajt újraértelmező nemzetközi társulatok előadásait és persze számos kortárszenei koncertet, képzőművészeti kiállítást, táncelőadást kínál a jövő vasárnapig tartó Budapesti Őszi Fesztivál.

A rendezvénysorozat idén is több új helyszínt von be a budapesti kulturális életbe: a helyszínspecifikus alkotásokat és előadásokat felvonultató PLACC 2008 például az egykori pártfőiskolát, a mai Dürer-kertet, valamint a Mammut2 bevásárlóközpontot kapcsolja be a programba.

A PLACC 2008 keretében bemutatkozik többek között az angol Blast Theory művészeti kollektíva, az egész várost színházként használó, interaktív biciklis produkciójával; Lengyelország egyik legeredetibb alternatív színháza, a Teatr Strefa Ciszy "repülni tanítja" a budapesti közönséget; a holland Wunderbaum társulatának tagjai pedig Magna Plaza című előadásukkal a budai bevásárlóközpont belső tereiben bizonyítják, hogy „színház az egész világ”.

A Kamtchátka nemzetközi társulata színészek, zenészek, bohócok, bábosok és filmesek közös produkcióját, a spanyol színházi élet egyik legsokoldalúbb alakja, Inaki Mata pedig ember nagyságú bábra és tolószékre tervezett előadását viszi a budapesti utcákra.

Három „kőszínházi” előadás szerepel az idei BŐF programjában: a flamand Sanne van Rijn egyszemélyes produkciója, napjaink egyik legizgalmasabb francia bábszínházi előadása, a Jerk, valamint a Hermann csatája című Heinrich von Kleist-dráma, amelyet a Fringe-díjas HOPPart előadásában láthat a közönség.

A zenei események sorában Dukay Barnabás zeneszerzői estje és a Trio Lignum koncertje mellett - három generáció képviseletében négy kortárs magyar szerző - Szathmáry Zsigmond, Csapó Gyula, Bánkövi Gyula és Tihanyi László - is bemutatkozik az MR Szimfonikus Zenekarának hangversenyén, a Közép-európai Kamarazenekar pedig videoinstallációkkal gazdagított estre várja a közönséget.

A kortárs norvég dzsessz reprezentatív keresztmetszetét adja New Jazz Update 2008, és Budapestre érkezik triójával a King Crimsont egykor újjáélesztő, Frank Zappával és David Bowie-val is együtt dolgozó Adrian Belew is.

Nagy József koreográfusnak a szaxofonos-zeneszerző Szelevényi Ákossal közös produkciója a kínai Változások könyvét, a Ji Kinget veszi alapul. Ugyancsak a nemzetközi táncművészet krémjét képviseli a flamand Cindy van Acker, aki sokkolóan intenzív, egyszemélyes előadással várja a közönséget. Két koreográfiával mutatkozik be a fesztiválon a számos elismeréssel jutalmazott fiatal táncosnő, a Fringe-díjas Spala Korinna, és idén sem maradhat ki a BŐF programjából a Nemzetközi Táncfilm Fesztivál.

A BŐF keretében megrendezett Fassbinder Fesztiválon a legendás német rendező 13 nagyjátékfilmje mellett látható lesz a Berlin Alexanderplatz 15 órás monumentális filmfolyama is. A kortárs képzőművészet egyik legvitatottabb személyisége, a Magyarországon elsősorban botrányhősként ismert Hermann Nitsch személyesen is részt vesz A festő inge című tárlatának megnyitóján. Az időn kívül címmel rendez kiállítást díszletterveiből az experimentális színházrendezőként és zenészkén is ismert Árvai György, a 2B Galériában pedig Rig-rigatar címen lesz látható válogatás olyan képzőművészek alkotásaiból, akik a politika helyett az esztétika területén kívánják körüljárni azokat a kérdéseket, amelyek a társadalmi közbeszédben a cigánysághoz kötődnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását