2024. május 3. - Tímea, Irma

Herendi motívumokkal díszített estélyi ruhák kiállítása

A patinás porcelánmanufaktúra és az egyik leghíresebb magyar divatszalon, valamint a Gödöllői Királyi Kastély közös szervezésében október 17-én kiállítás nyílik a kastélyban, amelyen 12 ruha látható az azokat megihlető porcelánok mellett.
2008. október 10. péntek 13:54 - Hírextra
A ruhákat herendi minták díszítik - hangzott el a pénteki tájékoztatón, amelyen Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója és F. Dózsa Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora beszélt az előkészületekről.

Elsősorban koktélruhák, estélyik és menyasszonyi öltözékek készülnek Héjja János ceglédi ruhaszalonjában. A legnépszerűbb - köztük a Viktória, az Apponyi, a szőlőlevél, a perzsa és a virágfüzéres - mintákat festik itt a ruhák alapanyagára, azaz tiszta selymekre, zsorzsettekre, angol szövetekre a herendi porcelánfestők.

A helyszín a bemutató hangulatához illeszkedik. Amint arra a tájékoztatót vezető Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész emlékeztetett, Erzsébet királyné maga is nagyon kedvelte a herendi porcelánt, számára készíttette a császár az egyik legszebb készletet, amelynek mintáját ma már Gödöllőről - a császári pár egyik magyarországi lakhelyéről - nevezték el.

A ruhaszalon együttműködése a Herendi Porcelánmanufaktúrával 2006-ra datálódik. Ma már 28 herendi minta látható 30 egyedi ruhakölteményen. Ezekből ugyanis csak egy-egy darab készül. A mintákat speciális ruhafestékkel herendi mesterek festik az anyagra.

Szépségek találkozása - így jellemezték a szervezők az október 17-én nyíló kiállítást, amelynek megnyitóján Détár Enikő és Rékasi Károly, Papadimitriu Athina, Oszter Alexandra, Hámori Ildikó, Bessenyei Emma, Nagyváradi Erzsébet és Damnek Jázmin lesznek az alkalmi manökenek.
Az ünnepélyes gödöllői megnyitón Thais Kant szopránénekes ad koncertet, zongorán kíséri Jorge Voronowitsky.

A november végéig látogatható, Elegancia és művészet nevet viselő kiállítás megnyitására Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztert kérték fel a szervezők.

Fotó: Oláh Csaba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását