2024. április 24. - György

NATO-csúcs: Macedónia és a NATO

Az idő a legjobb szövetségesünk - nyilatkozta a Görögországgal folytatott, Macedónia NATO-csatlakozását hátráltató névvitáról csütörtökön Budapesten az MTI-nek a macedón védelmiminiszter-helyettes.
2008. október 9. csütörtök 16:58 - Hírextra
A NATO tavaszi bukaresti csúcstalálkozóján a tagállamok megállapították, hogy Macedónia felkészült a csatlakozásra, a meghívás egyedüli akadálya ez a kétoldalú vita volt - emlékeztetett Emil Dimitriev a NATO-védelmi miniszterek informális találkozója alkalmából az MTI-nek nyilatkozva.

"Egyre több ország szerez tudomást a Macedóniával szembeni igazságtalanságról" - tette hozzá Dimitriev. A miniszterhelyettes értékelése szerint a névvita Görögország számára politikai, Macedónia számára nemzeti ügy.

"Reméljük, hogy az egyes görög intézmények részéről tapasztalható nacionalizmus mérséklődik és lehetőség nyílik a jobb együttműködésre" - mondta.Görögország nem ismeri el a szomszéd országnak azt a jogát, hogy Macedóniának nevezze magát, mert azzal érvel, hogy az egy görög tartomány neve, s használata mögött területszerzési követelés húzódik meg. Görögország nyomására függetlensége után minden nemzetközi szervezet Macedónia volt Jugoszláv Köztársaság néven ismerte el az országot. A balkáni állam hivatalos nevét illető diplomáciai vita akadályt jelent Macedónia NATO- és EU-csatlakozásában is.

Külföldi hírügynökségek jelentése szerint Robert Gates, az Egyesült Államok védelmi minisztere előző nap a macedóniai Ohridban egy regionális értekezleten szorgalmazta, hogy Macedónia - csatlakozása érdekében - oldja meg a névvitát.

A tervek szerint Budapesten nem tart kétoldalú találkozót a két ország védelmi minisztere, mert előző nap Ohridban, a délkelet-európai országok védelmi minisztereinek konferenciáján már volt ilyen találkozó - mondta az MTI kérdésére Emil Dimitriev.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását