2024. május 2. - Zsigmond

Évente hatezerrel nő a vakok száma

Évente több mint hatezren vakulnak meg Magyarországon, főként időskori makuladegeneráció, cukorbetegség vagy zöldhályog következtében. Az esetek 75-80 százalékában ez elkerülhető lenne, ha az emberek rendszeresen eljárnának szűrővizsgálatokra - mondta Ném
2008. október 9. csütörtök 16:55 - Hírextra
2000 óta október 9-én tartják - a WHO programja keretében - a látás világnapját, amelynek célja, hogy világszerte felszámolják a megelőzhető vaksági okokat. Idén a Semmelweis Egyetem a Magyar Szemorvos Társasággal együtt rendez ünnepi ülést a szemészeti szakma számára, ahol a főbb megelőzési lehetőségekről esik szó. Pénteken pedig látásrehabilitációs oktatást, tréninget és kiállítást tartanak a szakemberek számára - mondta Németh János.

Az idén a szervezők az időskori vaksági okokra fektették a hangsúlyt. Ezek az okok az 50 év feletti lakosságot érintik főként, legtöbben időskori makuladegeneráció, cukorbetegség vagy zöldhályog miatt veszítik el látásukat.

Papp András egyetemi adjunktus szerint a legnagyobb problémát az időskori makuladegeneráció, vagyis az éleslátás helyének a korral előrehaladó elfajulása okozza. Ez a betegség nem érinti a teljes látómezőt, hanem az olvasóképesség elvesztését jelenti. Ha az elváltozást időben észreveszik, a betegség megállítható, illetve kis mértékben gyógyítható. Ehhez azonban az szükséges, hogy a 45 év felettiek rendszeresen - ha addig nem volt probléma a szemükkel, akkor 5 évente - eljárjanak szemészeti szűrésre, illetve otthon, saját maguk is ellenőrizzék látásukat.

A genetikai adottságokon túl, a betegségnek vannak olyan kockázati tényezői, amelyek megszűntetésével megelőzhető az öregszeműség. Ilyen például a dohányzás (2-4-szeresre emeli a kockázatot), a magas vérnyomás és az elhízás. Ezek kiküszöbölésével csökkenthető a betegség kockázata.

A lakosság 2-4 százaléka pedig tompalátásban szenved, amit fél százalék alá lehetne szorítani a megfelelő prevencióval - tette hozzá Németh János.A sajtótájékoztatón nem csak az időskori szemromlásról, hanem a 14 év alattiakat sújtó szembetegségekről is beszéltek. Sényi Katalin, a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek szemére még jobban kell figyelni. Azt javasolja, ha a kisbaba szemén bármilyen rendellenességet észlel a szülő, forduljon szakorvoshoz. A kisgyerek látóképességét javasolt a szülőnek otthon is rendszeresen ellenőrizni az úgynevezett "kukucs" játékkal. Figyelmeztető jel lehet, ha a baba hunyorog, az egyik szemét be-becsukja.

A gyerekek szemét óvoda előtt, 2-2,5 éves korban is javasolt megvizsgáltatni, majd később, 5 évesen. Ezt követően a szűrés az általános iskolában történik.Sényi Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek szemét óvni kell például a számítógép előtt töltött idő csökkentésével.

A látás világnapja alkalmából idén is szerveznek ingyenes szűrővizsgálatot időseknek és gyerekeknek egyaránt - szombaton 8 és 12 óra között - a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását