2024. április 27. - Zita

Már csak mozaiksztrájkot tartanak

Csütörtökön már csak úgynevezett mozaiksztrájkot tartanak a kórház vagyonkezelésének átadása ellen tiltakozó dolgozók - tájékoztatta az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének vezetője az MTI-t.
2008. október 9. csütörtök 10:53 - Hírextra
Hegyaljai Judit szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy hétfőn határozatlan időre meghirdetett sztrájk kezdődött a kórházban: a szakszervezetek azt követelik, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést a kórház működtetéséről.

A sztrájk ideje alatt a vasárnapi ügyeletnek megfelelő ellátást nyújtották, a sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátás működött, ám a tervezett, nem sürgős műtétek elmaradhattak.
A hivatalos adatok szerint a munkabeszüntetésben hétfőn a dolgozók 16, kedden 13, szerdán pedig 14 százaléka vett részt, többségében orvosok.

Az érdek-képviseleti vezető hangsúlyozta: a mostani "mozaiksztrájk" lényege, hogy egy-egy osztályon valaki mindig sztrájkol, miközben a többiek az ő munkáját is ellátják, vagyis az akció nem befolyásolja a betegellátást. A hozzá befutott jelzések szerint van olyan osztály, ahol többen sztrájkolnak, igaz olyan is, ahol senki sem - fűzte hozzá.

Minderre azt követően került sor, hogy a HospInvest Zrt. szeptember 29-én megkapta az engedélyt a népegészségügyi szolgálattól az intézmény működtetésére, majd bejelentette, hogy november 1-jén átveszi az intézményt.

A szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat.
A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot, illetve civil szervezetek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető.

Az intézményben működő érdekképviseletek figyelmeztető sztrájkot tartottak szeptember 26-án, az egri önkormányzat pedig bejelentette, hogy pert indít a vagyonkezelési szerződés megsemmisítéséért, illetve fellebbezést nyújt be a népegészségügyi szolgálat döntése ellen.
Ugyanakkor a Heves Megyei Bíróság elfogultságot jelentett be, és a város keresetét a Fővárosi Ítélőtáblához továbbította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását